De ce tipa copiii si ce pot face parintii pentru a-i calma - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce tipa copiii si ce pot face parintii pentru a-i calma

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » De ce tipa copiii si ce pot face parintii pentru a-i calma
De ce tipa copiii

Tu ce faci cand copilul tau tipa la tine? Ii spui ca nu e frumos sa-ti vorbeasca asa? Nu-l asculti pana cand nu foloseste tonul care iti convine? Te enervezi si tipi si tu?

Pentru a putea raspunde la aceste intrebari, iar raspunsul sa te ajute sa iti indrepti copilul spre calea cea buna, iata cateva elemente legate de dezvoltarea creierului copilului pe care ar trebui sa le stii.

Trunchiul cerebral este responsabil cu supravietuirea.

Ajuta inima sa bata, plamanii sa se umple cu aer, gestioneaza instinctele de supravietuire generate de frica, lupta sau fuga, automatizeaza functiile corpului (nu avem timpul sau energia pentru a controla in mod constient fiecare functie a organismului nostru). In momentul in care constientizam ca ne paste un pericol, trunchiul cerebral stie deja si pompeaza adrenalina pentru ca picioarele sa se miste.

Sistemul limbic gestioneaza emotiile si atasamentul.

E cel care ne face sa simtim dragoste si furie, care ne ajuta sa formam relatii, ancore pentru amintiri, ancore pentru sentimente, mirosuri, sunete etc.

Citeste si: Cum sa nu mai tipi la copii: Ghid practic pentru 6 zile

Cortexul este locul logicii, al invataturii.

Ne ajuta sa tragem concluzii, sa vedem perspective, astfel incat, data viitoare, sa luam alte decizii pe baza celor petrecute in trecut si a predicitiilor despre viitor.

La nastere, toate cele trei elemente ale creierului sunt formate, insa nu exista conexiuni intre ele, iar cele care exista sunt foarte slabe.

Bebelusii se bazeaza pe trunchiul cerebral care il ajuta sa respire, sa digere, sa traiasca. Cand toate sistemele de supravietuire sunt suficient de mature, incepe dezvoltarea sistemului limbic, astfel incat sa se creeze atasamentul fata de persoanele care stau in jurul lui. Este momentul in care bebelusul incepe sa fie “sociabil”.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/10/2021