De ce nu poti fi prietenul copilului tau. Ce se intampla cand iti tratezi copilul de la egal la egal - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce nu poti fi prietenul copilului tau. Ce se intampla cand iti tratezi copilul de la egal la egal

prietenul copilului tau
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cum sa nu ii mai spui prea multe copilului tau

Atunci cand ii spui copilului “de toate”, il incarci, de fapt, cu vulnerabilitatile tale. Iar el este un simplu copil, care nu are nevoie de o responsabilitate atat de mare. Nu sunt suficient de maturi pentru a gestiona o astfel de emotie. Abia reusesc sa si le stapaneasca pe ale lor, daramite sa le mai aiba in spate si pe ale parintilor. Daca ai facut asta pana acum, incearca sa-i spui “Cred ca ti-am spus prea multe si te-am incarcat cu problemele mele. Nu o sa mai fac asta!”. Setand aceste limite, se va simti o transformare in relatia parinte-copil.

Cine e parintele?

Cand esti prietenul copilului tau si-l tratezi ca pe egalul tau, este mai dificil sa-i setezi limite si consecinte. Cum ar fi, de exemplu, daca cel mai bun prieten al tau ti-ar seta niste consecinte pentru ca ai intarziat la intalnire. Sigur i-ai rade in fata! Ultimul lucru pe care il asteptam de la prietenii nostri este sa ne fie profesori si sa ne dea pedepse. “Ceea ce vreau sa spun este ca prietenia cu copilul tau nu trebuie sa fie in sensul traditional. Rolul tau este acela de parinte. Daca esti doar prietenul copilului tau, daca l-ai transformat in confidentul tau, nu-ti va lua niciodata autoritatea de parinte in serios”, explica Janet Lehman.

4 probleme acute ale relatiei parinte-copil si cum sa le pui capat

 
 

Eu cu cine tin?

Atunci cand ii impartasesti copilului problemele tale, in special cele legate de partenerul de viata, lucrurile se complica din doua puncte de vedere. In primul rand, fortezi copilul sa se plaseze de o parte sau alta a barierei. Nu este corect sa-ti pui copilul sa aleaga intre cei doi parinti. In al doilea rand, pierzi conectarea cu partenerul de viata. Problemele de cuplu se rezolva intre partenerii cuplului, eventual cu ajutorul prietenilor sau al terapeutilor.

Importanta separarii de parinte

Atunci cand cresc, copiii au nevoie sa se separe de parintii lui. Atunci cand tu, ca parinte, i-ai impartasit atat de multe, ii va fi foarte dificil sa “iasa in lume”. Nu va putea sa paraseasca casa parinteasca, nu va putea functiona “de unul singur”. Desi este destul de greu de acceptat, copiii au nevoie de separare pentru a se putea dezvolta armonios in viitori adulti responsabili.

Ca parinte, trebuie sa-ti ajuti copilul sa functioneze ca individ de sine statator.

“Desigur, asta nu inseamna, ca nu ar mai trebui sa petreci timp cu copilul tau, sa nu mai vorbesti cu el deloc. Poti desfasura, in continuare activitati prietenoase cu copilul tau, chiar ii vor face foarte bine. Acestea contribuie din plin la sudarea unor relatii foarte trainice. Problemele incep in momentul in care devii unul dintre prietenii lui si uiti sa mai fii si parintele lui. Parintele care il ghideaza, il ajuta, ii seteaza limite, ii da consecinte. Asa il vei putea ajuta sa devina un adult responsabil”, a adaugat Lehman.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/08/2023