Shop
Ultimele 100 de articole

De ce mint copiii si ce trebuie sa faca parintii. Ce se petrece in mintea copilului cand minte

03 ianuarie 2018, , Vizualizări:
De ce mint copiii sfatulparintilor.ro - foter_com

De ce mint copiii. Ce au de facut parintii?

In primul rand, spun psihologii, nu ar trebui sa dai multa putere minciunii. Daca copilul vrea sa aiba un ascendent asupra ta si stie ca minciuna este “butonul” sensibil, atunci se va folosi de ea cat de mult va putea. Onestitatea este foarte importanta, insa daca pui prea mult accent pe ea, copilul o va transforma intr-o arma.

Parintii ar trebui sa inteleaga cand copiii mint. Ei sunt inca imaturi si nu vad raul din spatele minciunii. Daca mint nu inseamna ca sunt rai, sunt doar copii atrasi de fascinatia omiterii sau ascunderii adevarului.

Cand vine vorba despre minciuna, parintii ar trebui sa fie ca politistii. Atunci cand depasesti limita legala de viteza, politistul te amendeaza, nu-ti tine predici legate de pericolul mersului cu viteza. Cand copilul te minte, ar trebui sa existe o consecinta simpla: ca de exemplu sa mearga mai devreme cu o ora la culcare. Iar daca se repeta fapta, isi va pierde un privilegiu timp de 24 de ore: telefon, tableta etc. Si daca tot va continua, vor creste si pedepsele. Astfel, cand va fi din nou in situatia de a minti sau de a spune adevarul, copilul isi va aduce aminte cat de inconfortabil s-a simtit fara telefon, tableta etc. si, cel mai probabil, va alege adevarul.

Parintii ar trebui sa-si invete copiii ca minciuna este ceva rau, ceva nepermis in casa lor, insa n-ar trebui considerata ceva legat de morala. Ci mai degraba, ceva legat de reguli. Incalci regula, suporti consecintele.

Asa cum politistul nu te intreaba de ce ai depasit limita legala de viteza sau ce a fost in capul tau cand ai apasat acceleratia, sau de ce nu te-ai gandit la ceilalti cand ai gonit nebuneste, nici tu n-ar trebui sa ii faci prea multa morala copilului: “De ce ai mintit?”, “Ce credeai ca vei obtine mintind?”, “Stii cat de rau m-ai ranit pentru ca m-ai mintit?”. Ii poti explica doar ca minciuna nu aduce nimic bun si ca, mai ales, nu rezolva problema ivita, dimpotriva.

 

Sursa: empoweringparents.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
codul
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Meniu