Cum sa-ti inveti copilul ce inseamna sarbatorile de Pasti - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa-ti inveti copilul ce inseamna sarbatorile de Pasti

sarbatorile de Pasti - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pray-1161055_1920

6. Organizeaza diferite mici evenimente sau activitati in Saptamana Mare ca sa il ajuti pe copil sa invete ceeace i-ai povestit si citit, dar prin propria sa experienta.

Miercuri, in Saptamana Mare, ajuta-l pe copil sa scrie o scrisoare catre Iisus spunandu-i despre dorinta sa de a fi mai unit cu El pe durata Saptamanii Mari. In Joia Mare du-l la ceremonia de la biserica care comemoreaza Ultima Cina a lui Iisus. Mergeti si in Vinerea Mare la biserica cand se comemoreaza toate opririle lui Iisus pe Drumul Crucii. Sambata Neagra, cand Iisus era mort, este o zi buna pentru a ne gandi la importanta de a-L avea pe Iisus printre noi clipa de clipa, sa ne gandim si sa ne rugam la Fecioara Maria care a trait aceasta zi singura si in durere, apoi sa ne pregatim cu totii pentru marea bucurie a Invierii din Duminica Pastelui.

7. Ajuta copilul sa invete Imnul Invierii Domnului, ca sa il stie pentru seara de Inviere sau pentru a doua zi de Duminica

„Hristos a Inviat din morti, Cu moartea pe moarte calcand, Si celor din morminte, Viata daruindu-le”.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

8. Bucurati-va de sarbatoarea de Pasti impreuna, in familie, si reamintiti-va in fiecare clipa de faptul ca Mantuitorul ne-a binecuvantat.

Pastele este o ocazie minunata de a fi impreuna in familia extinsa, cu bunici, cu parinti, cu rude dragi, de a trimite ganduri de recunostinta, multumire si slava catre Dumnezeu care si-a jertfit Fiul pentru ca noi, oamenii, sa fim mantuiti de pacate.

Semnificatia Saptamanii Patimilor

Saptamana Mare sau cum se mai numeste ea, Saptamana Patimilor, ii ajuta pe crestini sa ramana in conexiune si comuniune cu esenta credintei lor. Credinciosii sunt incurajati sa traiasca aceasta saptamana cu intensitate spirituala, fiind cu gandul zi dupa zi alaturi de Iisus prin chinurile prin care a trecut El pana la ziua de Duminica, cand sarbatorim marea bucurie a Invierii. Parintii au aceasta datorie de a-si invata copiii despre semnificatia Saptamanii Patimilor, zi dupa zi. Folositi ghidul de mai jos si transformati totul intr-o poveste pe intelesul copilului, ca sa il implicati in semnificatia perioadei.

Pentru copiii mai mici, puteti ramane la esenta Saptamanii Mari ca sa va asigurati ca nu il obositi cu o poveste prea complicata pentru varsta si nivelul lui de cuprindere de informatii. Astfel, ii puteti povesti cum in Duminica Floriilor, deci cu o saptamana inainte de Duminica Invierii, Iisus a intrat in Ierusalim iar fiecare zi de Miercuri incolo are o semnificatie anume.

In Miercurea Mare (numita si Miercurea Tradarii) Iisus a fost tradat de prietenul lui, Iuda, in schimbul a 30 de bani de argint. In Joia Mare a avut loc ultima cina a lui Iisus, zi in care El a instaurat Sfanta Taina a Euharistiei. Iisus moare in Vinerea Mare rastignit pe cruce, ramane in mormant toata ziua de Sambata Mare iar in noaptea de Sambata spre Duminica invie si se inalta la Cer la Tatal. In Duminica Invierii El nu mai era in Sfantul Mormant, in urma Lui ramanand doar giulgiul Sau in care corpul Lui fusese infasurat cand a fost dat jos de pe cruce.

Iata in continuare pentru cei ce vor sa aprofundeze plini de credinta si smerenie, semnificatia Saptamanii Mari, asa cum ne este ea prezentata de sfintele-pasti.com:

In aceasta Saptamana Mare, in biserici au loc slujbele numite Denii, in care se face pomenire despre toate prin cate a trecut Iisus, de la sosirea la Ierusalim si pana la moartea Sa pe cruce. Cuvantul denie este de origine slava si inseamna “veghe” sau “priveghere”. Vom prezenta in continuare semnificatia fiecarei zile din Saptamana Mare, sau Saptamana Patimilor.

Drumul Patimilor incepe cu Intrarea Domnului in Ierusalim. Prima denie pascala se tine chiar in seara zilei de Florii, Duminica, in care poporul care peste cateva zile Ii va cere moartea, Il va intampina pe Iisus cu ramuri de finic si cu osanale.

In Sfanta si Marea Luni, la denie, este pomenit Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica vede o preinchipuire a lui Hristos. Acesta fusese vandut de fratii sai pe 30 de arginti. Iosif iesise viu din groapa unde il azvarlisera fratii lui, ajunsese stapanul Egiptului si salvase poporul de foamete, sfarsind prin a-i ierta pe toti pentru raul pe care i-l facusera.

Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, care s-a uscat blestemat fiind de Domnul. Smochinul inchipuie pomul pacatului si secatuirea Legii celei vechi.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 13/04/2022