Shop
Ultimele 100 de articole

Cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi! Da, se poate!

27 noiembrie 2015, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - Educatie pozitiva

Toti parintii stiu cat este de greu sa setezi anumite limite copiilor si sa-i faci sa le respecte fara sa le impui cu forta. Fie ca e vorba de regula spalatului pe maini sau pe dinti, fie ca e vorba de regula stransului jucariilor si exemplele pot continua, in functie de problemele cu care se confrunta parintii. Copiii nu sunt motivati sa faca diverse lucruri, iar parintii devin frustrati. In mod natural apare dorinta de constrangere, de amenintare, de pedeapsa. Daca nu faci X, te asteapta Y.

Desi pare cea mai eficienta metoda de a-i “convinge” pe copii sa reactioneze, constrangerea are pretul ei:

– Lupta pentru “putere” in care fiecare va aduce cum se va pricepe mai bine argumente. Un copil care nu coopereaza in conditii de “pace”, cu greu va coopera in conditii de conflict.

– Ii invata pe copii ca o neintelegere nu poate fi rezolvata decat prin amenintari si forta si nu prin recunoasterea oportunitatilor ca ambele parti sa aiba ceva de castigat.

 

Iata cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi!

 

  1. Ramai calm

Daca te enervezi copilul va activa faza “fugi sau lupta”, in care tu vei aparea ca dusmanul cu care este putin probabil sa coopereze. Ia o gura de aer si gandeste-te ca ai intotdeauna puterea de a calma furtuna sau de a o face uragan.

 

  1. Asculta si punctul de vedere al copilului

Intreaba-l de ce nu vrea sa faca ceea ce i-ai spus sa faca. Punctul lui de vedere te va ajuta sa intelegi modul in care gandeste el si atunci poti adapta respectiva regula intr-o maniera pe care sa o perceapa mai usor si sa fie dispus sa o respecte.

 

  1. Intareste regula

Regula e regula si ea trebuie respectata de toata lumea din casa. Acest lucru trebuie sa-l stie cel mic.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.