Cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi! Da, se poate! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi! Da, se poate!

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi! Da, se poate!
sfatulparintilor.ro - Educatie pozitiva

Toti parintii stiu cat este de greu sa setezi anumite limite copiilor si sa-i faci sa le respecte fara sa le impui cu forta. Fie ca e vorba de regula spalatului pe maini sau pe dinti, fie ca e vorba de regula stransului jucariilor si exemplele pot continua, in functie de problemele cu care se confrunta parintii. Copiii nu sunt motivati sa faca diverse lucruri, iar parintii devin frustrati. In mod natural apare dorinta de constrangere, de amenintare, de pedeapsa. Daca nu faci X, te asteapta Y.

Desi pare cea mai eficienta metoda de a-i “convinge” pe copii sa reactioneze, constrangerea are pretul ei:

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

– Lupta pentru “putere” in care fiecare va aduce cum se va pricepe mai bine argumente. Un copil care nu coopereaza in conditii de “pace”, cu greu va coopera in conditii de conflict.

– Ii invata pe copii ca o neintelegere nu poate fi rezolvata decat prin amenintari si forta si nu prin recunoasterea oportunitatilor ca ambele parti sa aiba ceva de castigat.

 

Iata cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi!

 

  1. Ramai calm

Daca te enervezi copilul va activa faza “fugi sau lupta”, in care tu vei aparea ca dusmanul cu care este putin probabil sa coopereze. Ia o gura de aer si gandeste-te ca ai intotdeauna puterea de a calma furtuna sau de a o face uragan.

 

  1. Asculta si punctul de vedere al copilului

Intreaba-l de ce nu vrea sa faca ceea ce i-ai spus sa faca. Punctul lui de vedere te va ajuta sa intelegi modul in care gandeste el si atunci poti adapta respectiva regula intr-o maniera pe care sa o perceapa mai usor si sa fie dispus sa o respecte.

 

  1. Intareste regula

Regula e regula si ea trebuie respectata de toata lumea din casa. Acest lucru trebuie sa-l stie cel mic.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 27/11/2015