Shop
Ultimele 100 de articole

Cum sa nu mai tipi la copil. Educatie pozitiva in 6 pasi

04 ianuarie 2018, , Vizualizări:

Cum sa nu mai tipi la copil.

 

„- Vreau si eu telefonul X!

– Nu se poate!

 

Iata un scenariu care se poate repeta in casele multor parinti. Din acest punct cearta poate escalada, iar tipatul va fi iminent. Apoi apar sentimentele de vinovatie. Totusi, n-ar trebui sa ne victimizam. Suntem oameni, avem cu totii limitele noastre si neintelegerile sunt si ele parte din viata de familie. Atat timp cat vorbele, tipate sau nu, nu devin „arme” de atac impotriva copilului, acestea nu vor lasa cicatrici pe viata in sufletul copilului. Totusi, tipatul n-ar trebui sa se transforme intr-o rutina sau intr-o solutie de rezolvare a conflictelor.

 

Iata cum sa nu mai tipi la copil – educatie pozitiva in 6 pasi. Vei putea rezolva conflictele aparute si fara sa tipi.

 

  1. Cere „time out”

Nu neaparat pentru copil, ci pentru tine. Tipatul este o reactie emotionala. Atat timp cat esti o fiinta umana vei reactiona dupa principiul „lupta sau fugi”, iar copilul tau te va percepe ca pe un „inamic”. Cand esti furios, esti gata de lupta, hormonii si neurotransmitatorii iti invadeaza trupul. In acel moment tot ce trebuie sa faci este sa spui STOP. Si sa iesi din „tablou”. Poti spune: „Doamne, am inceput sa tip! Nu-mi place sa tip, trebuie sa ma racoresc putin si cautam solutii apoi!”.

 

 

  1. Cere scuze

Cerandu-ti scuze pentru faptul ca ai tipat transmiti un model foarte puternic copilului care constientizeaza in acest fel ca tipatul nu este o solutie. In plus, iti asumi responsabilitatea pentru faptele tale si astfel transmiti un alt mesaj pozitiv copilului tau. „Imi pare rau ca am tipat, dar cateodata devin atat de frustrat ca nu ne putem intelege si-mi pierd controlul. Imi pare rau. Sper sa ne descurcam mai bine data viitoare!”, iata un model care va ajuta la calmarea spiritelor de ambele parti.

 

 

  1. Spune-i copilului ca-l iubesti

Indiferent cat de suparat esti din cauza unei anumite situatii, asta nu inseamna ca-ti iubesti copilului mai putin. Ai grija, insa, sa-i spui si lui asta. Astfel vor disparea multe dintre barierele de comunicare care se interpun in momentul in care apare un conflict si cand se incepe sa se tipe. „Chiar daca nu cadem de acord in privinta acestei situatii, eu tot te iubesc!”, „Indiferent ce se intampla, faci parte din acesta familie si te iubim”, iata numai cateva exemple care ii trasmit un mesaj de iubire neconditionata copilului tau.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.