Cum sa nu mai tipi la copii. 8 sfaturi practice - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa nu mai tipi la copii. 8 sfaturi practice

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa nu mai tipi la copii. 8 sfaturi practice

Un parinte calm, iata un deziderat la care multi dintre noi aspira. Unii reusesc, altii nu. Cu toate intentiile noastre bune, de parinti responsabili, sunt situatii in care pur si simplu “ne ia valul” si tipam la copiii nostri.

Fie ca nu sunt ascultatori, fie ca nu sunt respectuosi, fie ca au un comportament necorespunzator, toate aceste lucruri declanseaza in sufletul parintelui furtuni pe care, de multe ori, nu stie cum sa le stapaneasca, iar manifestarile care se nasc aici nu tin cont de logica si intelepciune. Pana la urma, suntem cu totii oameni, nu-i asa?!

Sunt de inteles sentimentele pe care le avem, insa nu intotdeauna manifestarile sunt cele mai inspirate. Pe langa faptul ca ne facem noua insine rau, aducem si copilul intr-o stare de confuzie si, mai mult decat atat, nu rezolvam nimic daca tipam. Dimpotriva, putem rupe cai de comunicare foarte importante cu copilul nostru.

 

Iata cativa pasi care pot fi de folos parintilor care mai tipa la copiii lor.

 

 

Ce declanseaza furia?

Cu totii suntem vulnerabili la tot felul de situatii. Pe tine ce te dezamageste, ce te infurie cel mai tare? Sentimentul de neputinta? Lipsa sperantei? Teama? Vina? De obicei unul dintre aceste elemente le genereaza pe celelalte si se intra intr-un cerc vicios.

 

 

Creierul emotional si creierul logic

Imagineaza-ti creierul ca o cladire de birouri cu doua etaje. La etajul superior este “camera logicii”, unde creierul depoziteaza si proceseaza toate informatiile logice. La etajul inferior este “camera emotiilor” care proceseaza trairile, senzatiile, emotiile. Cand la “parter” se incinge atmosfera, la “etaj” se inchid birourile si se intra in stare “de avarie”. Ele se redeschid atunci cand in camera emotiilor s-au domolit lucrurile. Cu alte cuvinte, cand sentimentele sunt prea puternice, logica nu-si mai poate face loc si au loc exploziile de furie.

De aceea, atunci cand recunosti anumite situatii despre care stii ca iti produc furie, cheia este sa incerci sa nu te “inflamezi”, astfel incat birourile logicii sa nu se inchida si astfel sa iei cele mai bune decizii, fara sa fie nevoie sa “explodezi”.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/06/2017