Cum sa-l inveti bune obiceiuri la masa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa-l inveti bune obiceiuri la masa

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa-l inveti bune obiceiuri la masa

Te enervezi pe cel mic cand vezi ca arunca lingura pe jos sau stropeste cu suc intreaga masa din bucatarie, pe care tocmai ce ai sters-o cu grija acum nici jumatate de ora. Cateodata ti se pare ca le face intentionat si ca niciodata n-o sa reusesti sa-l obisnuiesti cu bunele maniere la masa. Dar nu e asa, e nevoie doar de rabdare si de timp.

 

De cand puiul tau poate sta singur in scaunelul sau, poti sa incepi sa-l inveti incetul cu incetul, pas cu pas, bunele obiceiuri la masa. In primul rand, copilul trebuie obisnuit sa nu mai arunce tacamurile sau biberonul pe jos, chiar daca folosesti un sterilizator de biberoane. Nu ii da voie sa arunce cu mancare sau sa o ia cu manutele din farfuria comesenilor. In plus, nu uita sa-l inveti sa stea linistit cat timp ceilalti mananca – nu ii da voie sa urle in timpul mesei sau sa fuga prin toata camera, deranjandu-i pe ceilalti. Poate ti se pare deplasat sa-l ‘ingradesti’ astfel de la o varsta mica, dar daca il lasi cand e mic sa faca orice la masa, iti va fi apoi mult mai greui sa-i impui niste la limite celui mic.

 

 

Copilul trebuie sa invete de la varsta cat mai frageda sa fie respectuos cu ceilalti, sa spuna te rog sau multumesc. Iar cel mai usor sa-l inveti toate acestea e prin a fi un exemplu demn de urmat pentru cel mic. Copiii obisnuiesc sa se ia dupa cele mai apropiate persoane de langa ei, dupa cei cu care isi petrec cel mai mult timp. Si toti stim ca acestia sunt parintii. Astfel, daca tu te porti civilizat, cu deferenta fata de ceilalti in timpul mesei, cu timpul o va face si el.

 

 

Indata ce copilul tau invata sa spuna te rog, cere-i sa spuna aceasta expresie ori de cat ori doreste ceva – fie ca e vorba de canita lui preferata, de o portie in plus de mancare sau de un recipient cu mancare aflat intr-o parte a mesei la care el nu ajunge. Pentru multi parinti este de ajuns sa spuna ‘Cum spunem?’, si cel mic reactioneaza instant.

 

 

Lauda-l cand spune formulele ‘magice’ si fara sa-l atentionezi tu, dar nu exagera cu asta. Nu vrei ca cel mic sa creada ca el e in centrul atentiei la masa, ci sa inteleaga ca micul dejun, pranzul sau cina in familie inseamna atat hrana, cat si un bun prilej pentru ca toti sa se intalneasca si sa petreaca clipe placute impreuna.

 

Cateva dintre manierele esentiale pe care cel mic trebuie sa le aiba la masa sunt dupa cum urmeaza:

  1. Sa spuna te rog si multumesc.
  2. Sa nu soarba mancarea lichida sau sa nu plescaie.
  3. Sa nu vorbeasca atunci cand au mancare in gura.
  4. Sa foloseasca in mod corect tacamurile, si mai apoi, cand creste sa stie cum se organizeaza corect un mezamplast.
  5. Sa fie atenti cu ceilalti si sa nu ii supere sau sa nu ii deranjeze pe acestia in timp ce mananca.

Data articol: 17/11/2013