Cum sa iti inveti copilul sa nu minta. 10 trucuri utile pentru parinti - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa iti inveti copilul sa nu minta. 10 trucuri utile pentru parinti

Cum sa iti inveti copilul sa nu minta - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - pinocchio-2917652_1920

5. Fii modelul lui de sinceritate

Il poto ajuta sa-si construiasca propria sinceritate recunoscandu-ti propriile erori atunci cand gresesti. Orice ar fi, mentine-ti propriul standard de onestitate la cel mai inalt nivel in ochii lui. Copiii sunt foarte sensibili la ipocrizia parintilor lor. Demostreaza-i prin comportamentul tau cum vrei ca ei sa se poarte, admitandu-ti scaparile, greselile, aratandu-i ca si tu esti om supus greselilor: “Am uitat sa fac programare la doctor” sau “Azi am facut o greseala la serviciu”. Asta il invata pe copil ca, desi sinceritatea este deseori dificila, nu ai niciun motiv sa te temi sa fii sincer.

 

 

6. Scoate-i clar in evidenta partea neplacuta a minciunii

Explica-i copilului tau ca in cazul in care un prieten al lui a mintit si nu a patit nimic pe moment, vor aparea curand consecinte ale minciunii lui (de exemplu va avea dificultati la urmatoarea lucrare de matematica). Nu ezita sa ii scoti in evidenta cat de distructiva este lipsa de sinceritate.

De exemplu, aminteste-i ca a copia la o lucrare la scoala inseamna sa inseli increderea profesorului, sa ii inseli pe toti ceilalti colegi care dau lucrarea si inseamna ca te tragi singur pe sfoara. Arata-i permanent, zi de zi, exemple de adevar si de minciuna in tot ce va inconjoara, pe care le vedeti si la stiri la televizor (oameni de afaceri corupti care ajung la inchisoare din pricina minciunii, etc).

 

 

7. Pretinde intotdeauna sinceritate

Stabileste un “cod de onoare” acasa. Alege anumite activitati curente, cum ar fi facutul temelor sau facutul patului, acorda-i incredere copilului tau ca le va face. Explica-i ca atunci cand il vei intreba “Ti-ai facut patul?” il vei ierta daca raspunde “nu” dar o minciuna va avea consecinte negative. Multumeste-i ori de cate ori este sincer in legatura cu ceva ce i-a fost tare greu sa recunoasca, dar totusi a spus adevarul asumandu-si consecintele: “am spart o farfurie” sau “am luat nota mica la matematica”.

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 10/12/2020