Cum sa iti inveti copilul sa nu minta. 10 trucuri utile pentru parinti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa iti inveti copilul sa nu minta. 10 trucuri utile pentru parinti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa iti inveti copilul sa nu minta. 10 trucuri utile pentru parinti
Cum sa iti inveti copilul sa nu minta - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - pinocchio-2917652_1920

A fi sincer inseamna a rosti adevarul chiar daca uneori este dificil sau te baga in bucluc. Oamenii sinceri comunica direct, deschis; ei nu mint, nu fura, nu inseala si nu manipuleaza informatia ca sa obtina un avantaj asupra altora. Exceptia este atunci cand spui o “minciuna nevinovata” pentru a proteja sentimentele cuiva drag.

Vedem cu totii pe pielea noastra cum lipsa de sinceritate raneste multi oameni, putand duce inclusiv la ruina financiara sau politica. Astazi, mai mult ca oricand, e rolul nostru de parinti sa invatam copiii de ce e important sa te tii de cuvant, sa spui adevarul, sa fii un om de incredere.

Onestitatea este singura forma prin care viata sociala poate functiona corect.

 

Citeste si: Cum sa vorbesti copiilor depre minciuna

 

Iata in continuare un ghid pentru parinti de la tlchowstuffworks.com ca sa isi educe copilul sa fie sincer, indiferent de consecinte.

 

 

 

1. Adevarat sau fals?

Invata-ti de mic copilul diferenta elementara dintre adevar si minciuna. Ca sa ii demonstrezi si sa ii fie si lui mai usor sa inteleaga, spune-i o poveste de familie si incheie-o cu un final real, adevarat si cu unul strigator la cer de fals (“apoi o pasare uriasa a venit si a dus-o pe bunica pana la piata”). Apoi intreaba copilul ce crede, care varianta e adevarata si care e falsa.

E firesc pentru copiii mici sa aiba o imaginatie foarte activa si cateodata inventeaza ca sa scape de pedeapsa, dar e rolul tau sa ii corectezi cu blandete. “Deci tu spui ca spui ca pisica a varsat laptele, dar eu cred ca ea a primit putin ajutor si de la tine, asa ca as vrea ca tu sa o ajuti sa curete laptele de pe jos”. In jurul varstei de 6-7 ani, copiii sunt capabili sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor.

 

 

2. Nu reactiona exagerat la greseli

Cand parintii sunt prea severi si pedepsesc foarte des copiii, acestia au tendinta sa recurga la minciuni ca sa scape de o noua pedeapsa, chiar daca ce au facut nu este asa de grav si poate a fost un simplu accident. Copiii nu accepta sa se considere rai asa ca vor nega ca au facut ceva rau. Explica-i copilului tau ca il vei iubi chiar daca a facut o fapta rea, dar ca astepti de la el sa fie sincer.

 

 

 

3. Invata-l pe pielea lui consecinta minciunii

Daca prinzi copilul cu minciuna, fa-l sa simta imediat consecinta minciunii lui, ca sa o inteleaga pe loc. De exemplu, daca a luat fursecuri fara acordul tau si a si mintit despre asta, nu mai primeste fursecuri timp de o saptamana. Daca copilul a furat bani de la tine sau de la un prieten, pune-l sa ii castige singur facand munci concrete in casa: sa duca gunoiul, sa curete curtea sau balconul, sa spele vasele. Iti privesti copilul in ochi si ii spui: “Regula in aceasta casa este ca nimeni nu minte si nu fura”, dar NU il faci pe el “mincinos” sau “hot”.

 

Te ma poate interesa: Efectul Pinocchio. Cum iti afecteaza minciuna organismul

 

4. Gestioneaza-i exagerarile

Copiii exagereaza deseori ca sa impresioneze pe cineva. “Eu colorez mai bine ca oricine din clasa mea” sau “eu am fost cu avionul de 25 de ori” transmit dorinte pe care ei le au si despre care isi doresc sa fie reale. Ei pot exagera ca sa se simta superiori altora (‘tata castiga mai mult decat tatal tau”, “eu am 4 masini”).

La locul de joaca, au tendinta sa isi puna la ei puncte mai multe decat la ceilalti ca sa castige, sau sa protesteze impotriva altora, mai buni la jocul respectiv. In toate aceste situatii, in loc sa ii spui copilului tau ca e mincinos, mai bine il iei deoparte si discuti cu el spunandu-i: “stii bine ca ce ai spus nu e adevarat, chiar daca asa iti doresti, ca sa fii deasupra altora”. Fa-l sa inteleaga ca nu aceasta este solutia ca sa fii mai bun decat cei din jur.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 10/12/2020