Cum sa-i spui “nu” copilului fara a-l rani - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa-i spui “nu” copilului fara a-l rani

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa-i spui “nu” copilului fara a-l rani

Sunt situatii in care parintii nu stiu cum sa refuze copiii, iar acestia, obtinand tot ce-si doresc, pot deveni foarte rasfatati. Calea ce trebuie urmata e una de mijloc, prin care mama sau tata spun “nu” ferm, dar bland, iar copilul chiar intelege din ce cauza este refuzat.

 

Exista cateva metode de indulcire a unui raspuns negativ, pe care vi le prezentam in continuare.

 

Atunci cand va cere ceva ce nu-i puteti oferi, faceti o pauza inainte de a-i da raspunsul. Puteti spune “Stai sa ma gandesc putin”. Ajuta daca, in timp ce va ganditi, pastrati contactul vizual si va asezati la acelasi nivel. Copilul va intelege ca il ascultati si nu il refuzati instantaneu.

 

Ganditi cu voce tare. Poate parea ciudat, la inceput, dar copiii trebuie sa vada cum iau adultii decizii. Daca, de exemplu, va cere voie sa mearga la o petrecere, ati putea spune “Daca mergi la petrecere, nu mai ai timp sa iti faci temele si nu o sa te pot lasa in parc”. Prin aceasta metoda, il lasati si pe el sa-si asume responsabilitatea pentru ce cere.

 

Daca ii inchideti o usa, lasati-i o fereastra deschisa. Daca va cere o jucarie pe care nu v-o puteti permite sau o excursie in care va e teama sa-l lasati, evitati un “nu” categoric. Ajutati-l sa inteleaga ca nu excludeti un raspuns pozitiv, in viitor, spunandu-i “as vrea sa iti cumpar jucaria, dar acum nu se poate. Hai sa strangem bani si o putem cumpara peste cateva luni/ de ziua ta/ de Craciun” sau “cred ca esti prea mic sa pleci singur in excursie. Hai sa facem o petrecere in pijamale, la care iti poti chema toti prietenii”. Puteti chiar sa ii cumparati o jucarie mai mica, pe post de promisiune ca va veti tine de cuvant si in legatura cu prima.

 

Tineti minte ca, pana la urma, un refuz e un refuz. Chiar daca va intelege motivele, pe care trebuie sa i le explicati calm, copilul tot ar putea fi deranjat ca nu poate obtine ce isi doreste. Incercati sa nu va pierdeti rabdarea si sa-i aratati ca, desi este dezamagit, nu va veti razgandi.

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 18/03/2014