Cum sa ai un copil independent. Sfaturi de la “mama lenesa” Anna Bikova - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa ai un copil independent. Sfaturi de la “mama lenesa” Anna Bikova

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Parinti pentru parinti » Cum sa ai un copil independent. Sfaturi de la “mama lenesa” Anna Bikova
Anna Bikova

 Anna Bikova – celebra mama „lenesa” – este pedagog si psiholog. Faima ei a depasit de mult granitele Rusiei. Articolul „De ce sunt o mama lenesa” a iscat nenumarate dispute intre specialisti si parinti deopotriva. Un lucru este insa cert: experienta si sfaturile ei, impartasite intr-un mod prietenos si cu foarte mult umor in toate cartile pe care le-a scris, pot constitui reteta magica a unei educatii armonioase, care sa ofere o viata mai buna atat copiilor, cat si parintilor. In 2016 Editura Paralela 45 a publicat Copilul independent, sau cum sa fii o „mama lenesa”.

Cele mai noi aparitii vor fi prezentate insa chiar de autoare, in 24 si 25 noiembrie 2017, la targul de carte Gaudeamus.

afis Bîkova

 

 

Copilul independent sau cum sa fii o mama „lenesa”

Infantilismul copiilor si hiperprotectivitatea parintilor sunt o problema serioasa a multor parinti. Psihologa Anna Bikova propune o rezolvare a problemei: pentru a-ti invata copilul sa fie independent, trebuie sa-i creezi un mediu propice. Micutul nu se va descurca niciodata de unul singur daca parintele e mereu aproape, gata sa faca totul in locul lui. Iata de ce mamele trebuie sa treaca uneori pe modul mama lenesa, prin aceasta facandu-i de fapt o favoare copilului.

copilul_independent_Bikova_2016_coperta1

PRINCIPIILE „MAMEI LENESE”

– Cand parintii anticipeaza dorintele copilului, acestuia ii va lua mult mai mult timp sa-si dea seama de nevoile lui si sa ceara ajutor.

– Copiii sunt hiperdependenti atata vreme cat parintii lor nu vad niciun rau in asta

– Nu uitati de voi pentru binele copilului. Copilul nu are in niciun caz nevoie de o mama nervoasa si obosita.

– Principalul factor al independentei copilului consta in capacitatea parintilor de a-si invinge grijile.

Din aceasta carte veti afla:

– cum sa invatati copilul sa doarma in patutul lui, sa-si stranga jucariile si sa se imbrace

– cand trebuie sa-l ajutati pe copil si cand e mai bine sa va abtineti sa faceti asta

– cum sa lasati deoparte rolul de mama perfectionista si sa deveniti o mama „lenesa”

– de ce este periculoasa protectia excesiva si cum s-o evitati

– cum sa-l faceti pe copil sa creada in fortele proprii

– ce inseamna educatia in stil coaching

 

 

 

Exercitiile formative ale mamei „lenese”

O carte din care puteti afla

De unde vin copiii inteligenti

Cum sa-l ajuti pe copil sa inceapa sa vorbeasca

De ce dupa trei ani nu e deloc tarziu

De ce sa inveti copilul sa deseneze

Daca trebuie sa cresti un poliglot

Cum sa iei pranzul cu geografia

Daca o povestire despre papadie poate pune bazele unei gandiri sistemice

exercitiile-formative-I

…si multe alte „secrete” cu ajutorul carora puteti educa un copil in cel mai sanatos mod cu putinta, fara a recurge la gadgeturi „ultimul racnet” si fara a juca rolul „parintelui-elicopter”.

 

 

 

Pete de culoare. Caiet de dezvoltare, 3-5 ani

Metode infailibile pentru dezvoltarea fanteziei, atentiei, gandirii creatoare si increderii in sine a copilului. Dupa cum spune chiar autoarea despre acest caiet, avem de-a face cu „un spatiu pentru dezvoltarea fanteziei, gandirii creatoare, atentiei si receptarii artistice de care dispune copilul dumneavoastra”. Exista, totusi, un mic „secret”: „Pentru ca un copil sa fie absorbit de o activitate, mai intai trebuie sa-i fie clar ca interesul lui e foarte important pentru adult. De aceea creati,

imaginati, jucati-va impreuna cu cel mic. La drept vorbind, copiii invata pe baza exemplelor. Cu cat un adult va inventa mai multe variante de transformare a petelor, cu atat mai mari sunt sansele de dezvoltare a fanteziei copilului.”

 

Pete de culoare. Caiet de dezvoltare, 5-8 ani

Metode infailibile pentru dezvoltarea fanteziei, atentiei, gandirii creatoare si increderii in sine a copilului. Si, mai ales, o lectie foarte importanta pentru copilul dumneavoastra: Orice „boacane” pot fi redesenate, refacute, refolosite.

 

Data articol: 20/11/2017