Shop
Ultimele 100 de articole

Cum recunosti daca copilul tau este inzestrat

26 aprilie 2011, , Vizualizări:

Cand folosim cuvantul „inzestrat”, „talentat” sau „precoce” ne referim la copii sau persoane care sunt cu mult peste media de inteligenta a varstei sale. Asa cum sunt oameni care se afla cu ganditul si cu emotiile cu mult sub nivelul mediu, fiind foarte diferiti de restul lumii in sensul rau, la fel exista si oameni cu mult peste media de inteligenta, a caror gandire si simtire sunt la fel de diferite dar de data asta in sensul pozitiv al cuvantului, ei fiind cu mult mai profunzi si complecsi si inca de la o varsta frageda.

 

In cazul copiilor, ne dam seama ca apare o nesincronizare intre dezvoltarea mentala, fizica si emotionala a lor, in sensul ca din punct de vedere mintal copilul e cu mult mai avansat decat nivelul sau. De exemplu avem un copil care sta si isi strange un ursulet de plus in brate si intreaba ingenuu ce se intampla atunci cand oamenii mor sau de unde vin stelele sau de ce pamantul este rotund… Asemenea indicatori de diferenta intre evolutiile de varsta si de inteligenta ale copilului in copilarie ne arata ca suntem in fata unui copil dotat peste medie.

 

Oricum, la fiecare copil inzestrat peste medie, se combina altfel aceste caracteristici speciale si rezulta un efect diferit de la copil la copil.

 

A fi supradotat sau oricum cu mult mai inteligent decat media copiilor de aceeasi varsta este un mod anume de a trai si aceasta diferenta va afecta persoana inzestrata pentru toata viata sa. Copiii care sunt diferiti decat normal si care experimenteaza multe lucruri din viata in mod diferit decat ceilalti, au nevoie sa inteleaga de ce ei sunt asa. Asadar, parintii trebuie sa discute mult cu un copil dotat despre diferentele emotionale si intelectuale dintre el si restul copiilor.

 

Acest tip de copil poate ajunge sa se simta complexat pentru ca e diferit in sensul bun intelectual decat restul, considerandu-se „cu capul mare” asa cum unii copii mai rad de cei foarte inteligenti pe care nu ii includ in cercurile si jocurile lor. De aceea, parintii trebuie sa il ajute pe copil sa inteleaga ce calitati are in folosul celorlalti pe care sa le puna in beneficiul celor dragi lui: el este cu mult mai sensibil la problemele altora si capabil sa le inteleaga si rezolve sau faptul ca invata foarte repede il poate ajuta sa dea o mana de ajutor prietenilor lui ca si ei sa inteleaga mai repede problema. In felul acesta, lui nu ii va fi rusine ca este peste medie ci se va simti o persoana mai buna.

 

Semne generale ca ai un copil inzestrat peste medie (indiferent de varsta):

 

Copilul mic de pana in 2 ani inzestrat peste medie

Un copil mic dotat peste medie va manifesta un comportament unic si inteligent cu mult inainte ca scoala sa ii recunoasca calitatile sale. Cu toate astea, parintii, in special parintii tineri fara experienta poate sa nu recunoasca talentele speciale ale copilului lor pana cand un educator nu ii da teste si nu confirma prin evaluari calitatile intelectuale ale copilului.

Unii parinti suspecteaza ca ceva este diferit la copilul lor dar se rusineaza din modestie si nu stiu sa gestioneze subiectul. Parintii sunt cei mai buni judecatori ai abilitatilor copiilor lor, in special la varstele foarte mici, asa ca trebuie sa aiba incredere in instinctele lor si sa isi urmareasca pozitiv copilul.

 

La ce sa te uiti ca sa vezi daca ai un copil mic inzestrat peste medie?

Un nivel ridicat de curiozitate este de regula primul si cel mai puternic semn ca cel mic are o inteligenta peste medie insa sunt si alte semne ale unei dezvoltari precoce pe alte trei zone generale:

 

Abilitati de mobilitate (este capabil sa execute miscari ce implica mobilitate scurte sau ample cu usurinta)

Cantitati (vocabular largit, propozitii lungi si complexe, absoarbe rapid informatia noua)

Comparatii (comparativ cu alti copii, gaseste mai multe feluri de a folosi jucariile sau sculele de la indemana sa, are o abordare plina de imaginatie a activitatilor sale, gaseste solutii creative ca sa rezolve probleme, manifesta intelegere profunda a intrebarilor si raspunsurilor adultilor).

 

Copilul tau de pana in 3 ani este posibil sa fie dotat peste medie daca:  

·        Sta sa ii citesti o poveste lunga si o vrea din nou

·        Merge sau vorbeste devreme si manifesta interes pentru alfabet

·        Are interes pentru numere si conceptul de timp

·        Face puzzleuri pentru copiii mai mari

·        Demonstreaza o sensibilitate crescuta si interes mare pentru muzica

·        Retine evenimente complexe si le descrie cu detaliu si interes cu mult dupa ce ele au avut loc

·        Are simtul umorului de foarte mic

·        Invata repede cantece si poezii si le reproduce cu

·        Nu are rabdare pentru ca nu poate face cu corpul ceeace mintea lui doreste Intelege cum lucrurile se aseaza in ordinea lor fireasca a vietii

·        Este ferm si intolerant in fata a ceva ce percepe ca ar fi nedrept

·        Tot timpul e preocupat sa organizeze, sa sorteze, sa aranjeze, sa clasifice lucrurile si sa le dea nume

·        Intelege notiunea de cauza si efect, raspunde la directive si la actiunile complexe multitask cu mult mai devreme decat alti copii

 

Un copil care este observat de mic de parintii sai ca este inzestrat peste medie, poate fi ajutat sa isi atinga potentialul sau maxim si sa aiba o viata de succes. In zonele unde el exceleaza, parintii il vor sustine cu activitati suplimentare. Parintii trebuie sa isi incurajeze copiii si sa evite falsa modestie in caz ca observa ca au un copil special, exceptional. Rolul lor e sa fie alaturi de ei pe drumul vietii, iar a avea un copil peste medie si a reusi ca el sa nu se piarda in anonimat este o reala provocare.

 

(www.giftedservices.com)

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.