Cum linistesti CU CALM un copil plangacios si mofturos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum linistesti CU CALM un copil plangacios si mofturos

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum linistesti CU CALM un copil plangacios si mofturos
copil plangacios si mofturos
Credit foto: © Beatricekillam | Stock Free Images

Sigur ai fost deja prevenita de alte mamici ca vor exista momente cand puiul tau, minunea ta mica, va face tot posibilul sa-ti testeze limitele si sa vada pana unde ii merge cu nazdravaniile. Sa faci ceva in privinta asta nu inseamna ca il iubesti mai putin.

De fapt, e chiar datoria ta sa il educi frumos, iar asta presupune inclusiv sa opresti la timp crizele nejustificate de plans, sa pui capat mofturilor exagerate si sa il inveti ca un comportament urat nu ii va aduce ce isi doreste. Usor de zis, ceva mai greu de facut – dar nu imposibil, daca actionezi cu tact (si dispui de rezerve inepuizabile de rabdare). Ce sa faci concret? Urmeaza aceste 10 sfaturi oferite de TheBump.com.

1. Fii consecventa


Nu e un secret ca micutii incep sa bata din picioare, sa planga si sa se agite (pe scurt, sa faca o mica criza de nervi) atunci cand nu obtin de la tine ce isi doresc (le spui ca nu au voie) sau cand le ceri sa se conformeze vointei tale. Cel mai facil exemplu e atunci cand vine vremea sa parasiti (in cele din urma) parcul de joaca. Sau cand mergeti la cumparaturi si nu poti fi de acord sa pui in cos tot ce alege copilul tau. Cum puiul tau nu are experienta in arta conversatiei si a diplomatiei (nici n-ar avea cum inca!), resortul lui e sa-si exprime sentimentele si dezacordul prin mici „scene” si izbucniri.

Cea mai la indemana solutie pe care o ai este sa stabilesti de la bun inceput un set de reguli – simple, scurte si enuntate cat mai clar – despre cum ar trebui sa se desfasoare aceste iesiri „in lume”. Si apoi sa te tii de ele, sa nu te lasi induplecata sa le incalci chiar tu cand micutul incepe sa planga. Invata-l ca, atunci cand tu spui „nu”, ramane „nu” iar protestele lui nu vor schimba cu nimic situatia. Aplica aceste reguli in mod consecvent (nu te lasa convinsa sa mai ramai „5 minute” in parc, cand tu stii foarte bine ca trebuia sa fiti de mult in casa). Si foloseste puterea exemplului pentru a-l deprinde cu un comportament civilizat. De pilda, daca vrei sa-l determini sa nu vorbeasca urat, nu folosi nici tu cuvintele „interzise”.

2. Pune-te de acord cu partenerul


E foarte important ca ambii parinti sa fie pe aceeasi lungime de unda in ce priveste educatia copilului. Acelasi lucru e valabil si pentru bunici, bona sau oricine altcineva te ajuta sa ai grija de el. Puneti-va de acord impreuna asupra regulilor amintite mai sus (ele nu trebuie sa se schimbe de la o persoana la alta) si fiti atenti ca ele sa ramana in picioare si cand nu e mama acasa. De asemenea, e foarte indicat ca toate persoanele implicate in educatia micutului sa foloseasca aceleasi tactici – pozitive – pentru disciplinarea lui atunci cand e cazul. Altfel, copilul va incerca sa testeze limitele fiecaruia dintre voi, pana cand cineva ii va face in sfarsit pe plac.

Citeste si: Ai un copil plângăcios? Iată cum îl dezveţi

3. Impune-ti sa-ti pastrezi cumpatul


Cand puiul tau are totusi o iesire nepotrivita, se comporta urat si face o scena (acasa sau in public), e foarte usor sa-ti pierzi calmul. Impune-ti cu tot dinadinsul sa nu faci asta. Daca ai chiar tu o criza de nervi, nu vei face decat sa inrautatesti situatia. Chiar daca simti ca o iei razna, nu lasa sa se vada asta la exterior. Inspira adanc, numara pana la 5, pana la 10 (pana la cat simti tu nevoia ca sa te linistesti) si actioneaza ferm dar bland. Reactionand cu calm, ii oferi un model de urmat, pe care copilul il va copia in cele din urma atunci cand e suparat sau furios.

4. Cheama „intariri”


Cateodata pur si simplu nu te poti calma imediat, oricate mantre si incantatii de pace ai face. Cand se intampla asta, du-ti micutul in patut sau in tarcul de joaca (intr-un loc sigur, in care poate ramane singurel un minut sau doua) si pune mana pe telefon. Suna-ti partenerul, prietena cea mai buna sau o alta mamica de care esti apropiata si cere-le sprijinul: fie sa te ajute sa te calmezi pe moment, fie sa-ti dea un sfat despre cum sa procedezi cu micutul. Sau chiar sa-ti faca o vizita care sa mai linisteasca apele.

Te mai poate interesa si: Cele 10 reguli pentru a stapani un copil furios. Cum trebuie sa fie „pedepsele”

5. Ignora-i izbucnirile de nervi


Exista momente cand cei mici recurg la astfel de tactici pentru ca au nevoie de atentie. E vorba strict de atentia ta, indiferent daca esti vesela si iubitoare sau suparata si plina de nervi. Asa ca vor face orice ca sa o aiba. In loc sa reactionezi negativ, sa il certi sau sa ridici vocea, lasa-l sa inteleaga ca o criza de nervi nu il va ajuta sa obtina ce isi doreste. Incearca sa il consolezi si asteapta pana se calmeaza. Abia atunci da-i lucrul pe care ti-l cere (asta, bineinteles, daca se poate).

6. Distrage-i atentia

Fa-l sa rada, fa ceva neobisnuit (stramba-te sau ghidila-l) – orice ca sa ii distragi atentia si sa-l faci sa uite de plans. Nu va functiona intotdeauna, si nu cu totii copiii, dar nu poti sti pana cand nu incerci.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/11/2023