Cum gestionezi gelozia pe fratele mai mic - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum gestionezi gelozia pe fratele mai mic

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum gestionezi gelozia pe fratele mai mic

Aducerea pe lume a unui bebelus reprezinta schimbari majore pentru intreaga familie, in special daca ai deja un copil mai mare. Un patut bebe plasat in camera parintilor, in care un fratior sau o surioara doarme linistit cat e ziua de mare poate reprezenta o “problema” pentru copilul obisnuit sa i se acorde lui toata atentia. In general, copiii sunt afectati de schimbarile care apar odata cu venirea acasa a noului membru al familiei si sunt gelosi si frustrati atunci cand simt ca dragostea parintilor este impartita.

Odata cu nasterea celui de-al doilea copilas, ambii parinti, dar in special mama, trebuie sa incerce si sa invete sa mentina un echilibru in modul in care le acorda atentie copiilor, chiar daca acest lucru este, in sine, extrem de dificil. Niciunul din copii nu trebuie privat de atentie si afectiune, motiv pentru care totul trebuie organizat astfel incat nevoile celor mici sa fie satisfacute in egala masura. In general, copilul mai mare, oricat de pregatit ar fi pentru a face fata schimbarilor, este incercat de sentimente de pierdere si excludere atunci cand micutului din bratele mamei i se acorda atentie. In plus, atunci cand se naste un al doilea copil, primul nascut trebuie sa se adapteze la situatii noi, sa invete sa imparta si sa se obisnuiasca sa traiasca alaturi de persoana care ii “fura” din atentia parintilor. Astfel, trebuie inteles faptul ca un grad de gelozie este normal, iar parintii nu trebuie sa-l judece pe copilasul mai mare sau sa se simta dezamagiti daca acesta nu se dovedeste a fi entuziasmat de “noul locatar”.

Pentru ca situatiile neplacute sa fie intr-o oarecare masura evitate sau de o intensitate mai mica, este important ca fiica sau fiul tau sa afle ca va avea un fratior inainte de a fi pus in fata faptului implinit. Copiii au nevoie de timp pentru a intelege si pentru a se obisnuit cu anumite schimbari si idei. Important este insa si modul in care situatia ii este expusa si explicata. In acest sens, incearca sa-l faci sa perceapa lucrurile intr-un mod pozitiv, astfel incat cel mic sa nu se simta amenintat de schimbarile care urmeaza. In multe cazuri, implicarea copilului in evenimentele placute din timpul sarincii au ajutat. Astfel ca nu strica sa-l iei pe cel mic cu tine la medic sau sa-l chemi langa tine atunci cand bebe misca.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/02/2014