Ce sa faci si ce sa nu faci ca sa fii un parinte bun si normal - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce sa faci si ce sa nu faci ca sa fii un parinte bun si normal

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce sa faci si ce sa nu faci ca sa fii un parinte bun si normal
Ce sa faci si ce sa nu faci ca sa fii un parinte bun

Cand afli ca vei avea un copil, dupa ce te gandesti cum va fi copilul, incepi sa iti faci griji despre cum vei fi ca parinte.

Stres, agitatie, tehnologie, informatie… Suntem borbardati din toate partile, iar copiii nostri vor fi la fel. Iata ce trebuie facut si ce nu trebuie facut pentru a-i asigura copilului un mediu familial echilibrat pentru a se dezvolta frumos si armonios.

1. Foloseste-te de simtul umorului

Nu uita, copiii sunt produsul tau, atat de vedere biologic, cat si din punct de vedere comportamental! Ce vad in casa, copiii fac in societate. Inainte de a te enerva ca a facut ceva, gandeste-te intai daca nu cumva a capatat acest obicei de la tine. Fa haz de necaz si nu te sfii sa razi, cat mai des. Si, mai ales, schimba-ti comportamentul daca nu este adecvat.

2. Fa tot ce poti

Nu trebuie sa fii perfect, insa poti sa te straduiesti sa fii cel mai bun parinte al copilului tau. Admite unde ai gresit si cauta noi modalitati de a te “imbunatati”.

3. Stabileste reguli

Copiii au nevoie de reguli. Fara ele nu pot invata.

4. Lauda

Lauda-ti copilul cat de des poti! Insa nu pentru lucruri minore, ci pentru lucruri pe care s-a straduit sa le faca. Altfel se va obisnui sa fie aplaudat si pentru lucruri marute, pe care trebuie oricum sa le faca.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

5. Vorbeste corect

Nu e nevoie sa pocesti cuvintele, doar pentru ca cel mic nu le poate rosti. El trebuie sa stie cum se vorbeste corect, nu cum vorbesc bebelusii. Asta stie deja.

6. Dormi

Daca esti obosit(a), dormi! Spalatul rufelor sau alte treburi casnice mai pot astepta. Daca ai copiii la bunici, profita de momentele libere si dormi.

7. NU tipa

Doar pentru a incalcat o regula, nu trebuie sa tipi. Pastreaza-ti calmul si respira adanc. N-a zis nimeni ca e usor sa fii parinte. Arata-le cu dragoste copiilor ce au gresit si de ce.

8. NU-ti fie teama sa ceri ajutorul

Parintii au nevoie de ajutor din cand in cand. Asa ca nu-ti fie teama sa ceri ajutorul rudelor, prietenilor sau sa angajezi o bona pentru a iesi cu sotul/sotia in oras. Nu trebuie sa te simti vinovat(a). Parintii au si ei o viata.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/10/2022