Pentru orice cuplu care isi doreste copii, confirmarea sarcinii este o veste nemaipomenita intampinata cu multa emotie. Curand, cei doi parteneri – viitori parinti se angreneaza intr-un veritabil circuit de ingrijire prenatala: analize medicale, vizite regulate la medicul ginecolog, ecografii, gimnastica si masajul gravidei, participarea la clase prenatale etc.
Toate acestea sunt argumente pentru cat de mult isi doresc ca totul sa fie bine si cat de mult pretuiesc sarcina.
In domeniul medical, termenul de sarcina pretioasa se refera la sarcina obtinuta cu mari eforturi, dupa multe incercari nereusite, uneori dupa nenumarate avorturi spontane, la o varsta inaintata sau in urma unor proceduri medicale specifice ca fertilizarea In-Vitro. Este ca si cum cu cat mai greu o femeie ramane insarcinata, cu atat mai mult pretuieste sarcina si mai tarziu, copilul, cu atat mai mult ii este teama sa nu piarda ceea ce in sfarsit abia a reusit sa obtina. Nivelul de stres pe care il resimt viitorii parinti este coplesitor.
Odata cu nasterea, un fat pretios devine un copil pretios. Care sunt oare riscurile potentiale care il privesc pe acesta?
Din punct de vedere statistic, se observa tendinta parintilor de a-l menaja pe acest copil de toate frustrarile, chiar si de cele minime absolut necesare dezvoltarii individuale, transfomandu-l rapid intr-un copil-rege (King or Queen baby), caruia i se ofera totul pe tava, caruia nu i se spune nicicand NU, care are permanent pe cineva in spatele lui gata sa-l prinda in cazul in care se impiedica. Teama pierderii, care este a parintilor desigur, si nu a lui, il insoteste permanent limitandu-i potentialul de explorare, descoperire si exprimare. Cei din jur, parinti, bunici, bone sunt langa el pentru a-i satisface toate cerintele si el invata repede pe de rost acesta lectie.
Te mai poate interesa: Tu stii sa iubesti? 7 moduri puternice sa iti arati iubirea fata de copilul tau
Invata lectia Dependentei de parinti si de ceilalti, a Fragilitatii si Neputintei in fata provocarilor pe care le ridica viata de zi cu zi.
Altii o invata pe cea a Increderii Exagerate in propria persoana, folosindu-i pe cei din jur ca pe niste marionete in atingerea propriilor obiective, crezandu-se atotputernici. Are visuri multe si marete, insa dispune de resurse proprii limitate pentru a le implini. Regulile exista pentru toti si mai putin pentru el.
Toate aceste aspecte formeaza tabloul simptomatologic al Sindromului Copilului Rege, un sindrom despre care se vorbeste din ce in ce mai frecvent in zilele noastre si care este asociat cu consumul de substante (droguri, alcool etc.) care faciliteaza accesul la aceste stari.
In masura in care 1 din 6 cupluri sufera de infertilitate, iar numarul sarcinilor pretioase creste vizibil, nu putem sa nu ne intrebam cum va arata societatea peste cateva decenii.
Este unul dintre motivele pentru care ne-am gandit ca in cadrul unor grupuri de dezvoltare personala si parenting sa ii facem atenti pe cei care au devenit sau vor deveni parinti cu dificultate asupra atitudinilor lor fata de propriii copii, sa ii punem in contact cu temerile si nevoile lor autentice astfel incat sa isi permita sa traiasca si sa se bucure de spontaneitate in relatie cu copiii.
Psihoterapeut Camelia Chetu
Motherhood Center – www.motherhood.ro
MotherHood Center te insoteste in aventura de a fi cel mai bun parinte pentru copilul tau. Suntem alaturi de tine chiar din primele zile in care ai aflat ca vei deveni parinte si iti punem la dispozitie clasele prenatale de gimnastica, de stimulare senzoriala si emotionala, de pregatire pentru nastere, de puericultura, de fomare si dezoltare continua.
Imagine de Виктория Бородинова de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?