Ca sa dam o definitie exacta a termenului co-sleeping trebuie sa spunem ca inseamna ca mai multe persoane sa imparta acelasi pat. Putem vorbi despre co-sleeping in cazul in care doi frati (gemeni sau nu) dorm in acelasi pat, dupa cum tot co-sleeping inseamna si cand parintii si copiii obisnuiesc sa doarma impreuna.
Acest articol se refera in mare parte la dormitul parintilor in acelasi pat cu copiii. Un subiect foarte controversat despre o practica pe care multi o urmeaza, insa foarte putini o recunosc. Tocmai de aceea statisticile nu pot fi foarte concludente. Oferim sfaturi si informatii pentru parintii care sunt interesati de subiect si care pot alege si decide mai bine in cunostinta de cauza pe aceasta tema.
De cele mai multe ori despre co-sleeping s-a spus ca este foarte periculos pentru copil, existand riscul mortii subite la bebelus, fie din cauza sufocarii, fie din cauza ca parintele se rostogoleste peste copil.
In egala masura, conform statisticilor, numarul sufocarilor este mai mare in cazul bebelusilor care au dormit singuri in pat. Unii ar putea afirma ca a spune despre co-sleeping ca este periculos este la fel cu a spune ca a conduce o masina este periculos.
Cand este periculos co-sleeping-ul?
Specialisti pediatri afirma faptul ca nu dormitul alaturi de copil, in sine, este periculos. Ci alte cauze care pot genera parintelui un somn profund, somn care ii anihileaza vigilenta necesara atunci cand dormi in pat cu un bebelus. Printre acestea se numara alcoolul, medicamentele (cu atat mai mult abuzul de cele doua vicii), diverse boli care provoaca convulsii, oboseala cronica, obezitatea.
In realitate, majoritatea accidentelor s-a petrecut in cazul parintilor care nu erau obisnuiti sa doarma cu copilul in pat si care, din cauza problemelor de sanatate ale copilului sau deselor treziri pentru a vedea daca cel mic este in regula, si care isi luau copiii in pat pentru a nu mai face „naveta”. O alta cauza dovedita statistic a mortilor subite la bebelusi in cazul co-sleeping-ului este fumatul unuia din parinti.
Beneficii co-sleeping
Pana nu demult, normele societatii cereau ca bebelusul sa doarma in patutul lui, in camera lui. Insa, mai nou, reprezentantii autoritatilor privind sanatatea publica s-au reorientat si spun ca cel mai bine este ca un bebelus sa doarma in patutul lui, in camera parintilor.
Printre beneficiile dormitului in acelasi pat cu copilul se numara faptul ca mamele pot mai usor sa alapteze. Bebelusii care dorm in pat cu mama se hranesc la san de doua ori mai mult decat cei care dorm in paturi diferite. In plus, mamele nu mai sunt nevoite sa se trezeasca, sa mearga in camera bebelusului, sa-l alapteze, apoi sa se intoarca la somn. Daca mai are somn, dupa cateva reprize de alaptat pe noapte. In concluzie, prin co-sleeping vor dormi mai bine si mama si bebelusul.
Mamele care dorm in acelasi pat cu bebelusul sunt mai grijulii pe timpul noptii.
Parintii care dorm in camere diferite folosesc un baby-monitor, nu aud insa decat plansul copilului, nu si alte semne care sa dea de banuit ca ceva nu este in regula. Acest lucru nu se intampla cand bebelusul este in acelasi pat cu parintii. Acestia din urma vor simti imediat orice semn de disconfort al copilului.
Exista unele pareri potrivit carora copiii care dorm in acelasi pat cu parintii sunt inchistati, au nevoie tot timpul de sprijinul si aprobarea parintilor si se simt in siguranta doar daca sunt parintii prin preajma. Alti specialisti, insa, sunt complet impotriva acestor pareri. Din punctul lor de vedere, co-sleeping-ul ii face pe copii mai independenti si cu o incredere de sine mult mai buna decat a celor care dorm in camere diferite.
Un alt beneficiu al dormitului impreuna cu copilul este crearea unei legaturi intre parinti si copii, mai ales cand parintii sunt foarte ocupati si isi petrec majoritatea timpului la serviciu. Pe timpul noptii, faptul ca sunt impreuna, se pot imbratisa, mangaia, ii confera copilului siguranta si dragostea de care are nevoie.
Nu rata nici: Cum afecteaza lipsa somnului greutatea copiilor
Dezavantaje co-sleeping
Desigur, co-sleeping-ul nu este pentru oricine. Sunt parinti care se plang ca nu dorm confortabil daca stiu ca este copilul in pat. Altii spun ca se trezesc de prea multe ori peste noapte, la fiecare miscare a copilului.
Un alt dezavantaj este singuratatea parintelui „abandonat” in cazul in care celalalt doarme intr-o alta camera cu copilul.
Intimitatea parintilor, in dormitor, are, de asemenea, de suferit. Este mai greu sa faci dragoste sau sa folosesti anumite cuvinte stimulatoare, cand copilul doarme alaturi. Nici nu este indicat, chiar daca cel mic pare ca doarme. Sunetele scoase pot fi interpretate ca o lupta si de multe ori mamele au declarat psihologilor ca au fost intrebate de copii „De ce te-a ranit tati, azi-noapte”.
De asemenea, sunt parinti care se „mint” in patul conjugal.
Chiar daca au probleme de cuplu grave ei se „ascund” in spatele copilului si se prefac ca au o casnicie minunata, fara sa incerce sa rezolve problema. Acest co-sleeping le da un fals simt al securitatii matrimoniale, fara a fi de fapt asa.
Se mai poate spune ca dormitul in acelasi pat cu parintii poate expune copilul prea devreme la unele probleme ale adultilor: lipsa banilor, certuri la birou, probleme cu celelalte rude etc. pe care copilul le aude in patul conjugal.
In concluzie, tema dormitului in acelasi pat sau nu cu copilul ramane la fel de controversata in continuare insa acum, avand informatii si sfaturi complete, poti lua propriile tale decizii in functie de cum sunt coordonatele familiei tale.
foto: Pixabay.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie