Ce trebuie sa-ti intrebi NEAPARAT copilul dupa ce ai tipat la el - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce trebuie sa-ti intrebi NEAPARAT copilul dupa ce ai tipat la el

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce trebuie sa-ti intrebi NEAPARAT copilul dupa ce ai tipat la el
dupa ce ai tipat la el
Credit foto: Depositphotos.com

Imaginati-va urmatorul scenariu. Va indreptati spre scoala. E o dimineata dificila, in care te simti secatuit de puteri dupa ce a trebuit sa repeti din nou, si din nou, si din nou ce are de facut. Te simti frustrat ca intarziati DIN NOU. Abia reusesti sa-i spui copilului: „Nu-mi place cand tip la tine si nu-mi place nici cand tu tipi la mine. Maine trebuie sa facem lucrurile diferit!”. Nici nu mai apuci sa spui mare lucru pentru ca ati ajuns deja la scoala. Si, in timp ce va luati ramas bun, abia apuci sa-i spui „Dimineata asta a fost cam grea pentru amandoi. Imi pare rau!”. „Si mie! Te iubesc!”, raspunde copilul. Apoi urmeaza „rutina”: imbratisare, sarut, salut…

Si, ca prin minune, reusiti sa va despartiti in conditii amiabile, fara sa va mai ganditi cat de prost a inceput dimineata.

Cu totii avem zile proaste…

Oamenii se infurie. Cu totii gresim. Cu totii spunem lucruri pe care apoi sa le regretam. Dincolo de scuze, este nevoie de momente de reconectare, care sa „repare” stricaciunile facute.

Dupa un astfel de episod vor fi tot timpul „rupturi” in relatie. Cea mai importanta intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare este Care sunt regulile voastre, ritualurile, rutina care va ajuta sa va reconectati?

Cand se intoarce copilul de la scoala, il poti intreba: „Ce crezi ca ar trebui sa facem ca maine lucrurile sa fie diferite fata de azi dimineata?”.

Indiferent de raspunsul copilului, asculta-l. S-ar putea sa iti spuna: „Sa nu mai tipi la mine” sau „Sa nu te mai porti asa!”, sau orice altceva care ti s-ar putea parea „nedrept”, „obraznicie” etc. Nu-l judeca! Asculta-l! Ajuta-l! Puteti face un plan al lucrurilor pe care le veti face dimineata. Cand sa va treziti, cand sa luati micul dejun, ce sa mancati, cu ce sa va imbracati etc.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Ce sa tii minte?

  1. Si copilul, si parintele sunt responsabili pentru ceea ce se intampla dimineata. Acuzele de o parte si de alta nu se accepta.
  1. Relatia voastra este importanta. Indiferent cat de incomoda este „cearta”, la final trebuie sa va impacati si sa va simtiti conectati.
  1. Schimbarile ar trebui sa vina din ambele parti. Lucrati impreuna la ceea ce vreti.
  1. Maine este o noua zi si aveti o noua oportunitate sa faceti ceea ce e mai bine.

Tu ţipi la copilul tău? Iată cum să scapi de acest obicei

Sursa: positiveparentingconnection.net

foto: Depositphotos.com

Data articol: 25/09/2023