Ce le spui copiilor despre divorţ. Ghid pe vârste - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce le spui copiilor despre divorţ. Ghid pe vârste

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce le spui copiilor despre divorţ. Ghid pe vârste
Ce le spui copiilor despre divorţ - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_143374215_L
Credit foto: Depositphotos.com

Când se pune problema unei despărţiri în familie, este foarte dificil să le vorbeşti copiilor despre divorţ. Pentru copii, un divorţ este foarte traumatizant. Lumea se destramă în jurul lor, au sentimentul pierderii a ceva foarte important pentru ei: siguranţa din sânul familiei.

Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când vrei să vorbeşti cu copilul despre divorţ, în funcţie de vârsta copilului.

Despre divorţ la 0-18 luni

Chiar dacă sunt mici copiii pot resimţi tensiunea dintre părinţii lor. Nu îşi dau seama însă care sunt cauzele din spatele conflictului. Iar dacă aceste tensiuni persistă, copiii vor deveni iritaţi, plângăcioşi, mai ales când sunt  în preajma unor persoane necunoscute. Pot deveni frecvente izbucnirile emoţionale, după cum este posibil să apară regrese în dezvoltare sau se pot instala întârzieri ale dezvoltării.

Ce e de făcut?

La această vârstă, rutina este legea pentru copii. Atât timp cât rutina se păstrează, pentru copil tranziţia va fi mult mai uşoară în timpul sau după divorţ. Asigură-i copilului lucrurile de care are nevoie pentru a se simţi în siguranţă, petrece mai mult timp cu el pentru a-l ocroti şi a-i oferi confortul fizic de care are nevoie. Vorbeşte-i despre cât de mult îl iubeşti şi despre faptul că tu şi tati/mami nu veţi mai putea fi împreună.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Despre divorţ la 18 luni – 3 ani

În această perioadă copii au nevoie să interacţioneze cât mai mult cu părinţii lui. Iar o rupere între aceştia poate fi greu de acceptat sau de înţeles. La aceste vârste copiii raportează totul la ei şi atunci se gândesc că şi divorţul părinţilor este din cauza lor. Când intervine un divorţ în familie la aceste vârste, copiii pot plânge mai mult, pot cere mai multă atenţie, poate exista un regres în dezvoltarea lui (sug degetul, fac pe ei), pot avea probleme cu somnul.

Ce e de făcut?

Pe cât posibil, în această perioadă părinţii trebuie să fie foarte cooperanţi. Chiar dacă ei nu se mai înţeleg, de dragul copilului trebuie să se construiască o nouă rutină pentru copil. Acordă-i copilului mai multă atenţie decât o făceai de obicei, vorbeşte cu el, exprimă-ţi sentimentele şi asigură-l că despărţirea voastră, ca părinţi, nu are nici o legătură cu el.

Citeste si: Acestea sunt zodiile predispuse la divort! E si zodia ta in top?

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 23/05/2023