Shop
Ultimele 100 de articole

Ce faci cand copilul te loveste

07 ianuarie 2019, , Vizualizări:
copil agresiv - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - child-1548229_1920
Faptul ca un parinte poate fi lovit de copilul sau nu este un lucru neobisnuit si se intampla mai des decat credem. Fie ca este vorba de crizele de furie ale copiilor mici, fie de un gest necontrolat al unui adolescent, orice parinte poate trece printr-o astfel de situatie. Emotiile pe care le incercam, ca parinti, atunci cand copilul ne loveste sunt amestecate: furie, surpriza, stanjeneala, frustrare. Pentru unii parinti apar chiar sentimente de rusine si ingrijorarea ca ei sunt cei vinovati de un astfel de comportament.
Dar este important ca, in aceste momente, adultii sa isi gestioneze propriile emotii, sa controleze reactiile spontane de furie si sa raspunda in mod adecvat respectivului comportament. Felul in care raspundem la lovitura copilului va infleunta tendinta acestuia de a lovi din nou sau, dimpotriva, de a-si consolida autocontrolul si de a-si tempera reactiile.

De ce unii copii isi lovesc parintii

Sunt cateva motive din cauza carora un copil poate ajunge sa-si loveasca parintele. La copiii mici, cand se declanseaza asa numitele tantrumuri sau accese de furie, controlul impulsurilor este foarte scazut; acestia urmaresc doar satisfacerea propriilor dorinte si necesitati si nu anticipeaza consecintele unor acte agresive, precum distrugerea obiectelor sau lovirea celor din jur. Alteori, copilul este depasit si chiar inspaimantat de propriile sentimente de furie, iar lovirea adultului poate rezulta ca o descarcare necontrolata a acestei stari pe care nu o intelege.
Lovitura reprezinta un instrument de manipulare la anumiti copii, in incercarea de a obtine ceea ce doresc. Astfel de copii stiu ca depasesc limitele, dar folosesc comportamentul exagerat ca o metoda de a-si forta parintele sa se supuna cererii lor. In sfarsit, sunt si cazuri mai grave, de copii si adolescenti crescuti in medii de violenta si dezorganizare familiala, care ajung sa-si loveasca parintii din cauza unor deficitente educationale si a modelelor negative pe care si le-au insusit.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
codul
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu