Ce este coalescenta labiilor. Ce trebuie sa stie parintii de fete. Ghid de la A la Z pentru diagnostic, tratament si prevenire
Cum este diagnosticata coalescenta de labii?
Afectiunea este diagnosticata pe baza examenului clinic. Pe parcursul persitentei afectiunii fetitele trebuie urmarite de un medic. Daca nu raspund la terapie, sau daca au fost prezente la nastere, fetita trebuie investigata pentru a cauta alte afectiuni ale sistemului genito-urinar, mult mai putin frecvente.
Cum se trateaza coalescenta labiilor?
Daca nu sunt complicatii, cum ar fi infectia sau obstructia, aderentele vulvare nu trebuie tratate.
Nu incercati niciodata sa separati labiile cu forta. Este dureros si traumatic. Mai mult, de obicei aceasta manevra duce la formarea unor aderente mai accentuate. Daca este necesar sau preferat tratamentul, procesul natural de vindecare poate fi accelerat prin aplicarea de unguent pe baza de estrogeni. Un astfel de unguent ar trebui sa duca la dezlipirea labiilor intr-o saptamana de obicei. Rareori, crema trebuie aplicata pentru o luna sau doua.
Cand aplicarea cremei este intrerupta, labiile refuzioneaza frecvent, pentru ca labiile sensibile pot forma noi aderente , chiar mai usor decat inainte! Ca sa prevenim formarea de noi aderente, trebuie sa aplicam o crema cu vitamina A si D in fiecare seara pentru 2-3 luni. In cele mai multe cazuri, va fi suficient sa rupem cercul vicios, dar daca aderentele apar din nou, repetam tratamentul cu crema estrogenica si continuam tratamentul de prevenire pentru un an.
Sa va asigurati ca evitati orice iritanti (ex. baile cu spuma), sa tratati orice infectii asociate, orice eritem de scutec si sa educati fetitele sa aiba o igiena genitala riguroasa si corecta (mai ales stergerea din fata in spate la toaleta).
Daca folositi crema cu estrogen, trebui sa stiti ca unele fetite prezinta efecte adverse pasagere cum ar fi crestrea in dimensiuni a tesutului mamar sau modificarea culorii labiilor si mameloanelor. Aceste efecte dispar cand tratamentul este terminat si nu mai aplicam crema cu estrogen.
Atunci cand fuziunea este completa sau aderentele dense, este posibil sa fie nevoie de interventie minima fie in ambulator, fie in sala de operatie (extrem de rar). Este o manevra ce dureaza o secunda si e de preferat sa evitam o anestezie pentru atat. Sigur aceasta interventie este urmata apoi de tratamentul de prevenire a reaparitiei aderentelor.
Cum prevenim coalescenta labiilor?
Prevenind iritatiile locale prevenim uneori si formarea aderentelor. Acesta insemnand folosirea de scutece de calitate sau care nu o irita pe fetita, schimbarea frecventa a scutecului si tratand eritemul de scutec imediat ce apare. Pe masura ce fetita creste educati-o sa se stearga dinspre fata in spate. Daca iritaiile incep sa se dezvolte puteti aplica lubrifiant sau unguent cu vitamina A si D pentru prevenirea aderentelor.
Autor dr. Adrian Surd, medic specialist Chirurgie pediatrica
Imagine de Virvoreanu Laurentiu de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Lecția pe care o va învăța zodia ta ca să îți aducă beneficii întreaga lună
Evenimente astrologice DECEMBRIE 2024. Ce ne aduce finalul de an cu două Luni noi și un solstițiu?