Shop
Ultimele 100 de articole

Bunele maniere la copii, de Sarbatori. Reguli importante pentru parinti si pentru musafiri

21 decembrie 2017, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - Bunele maniere la copii de Sarbatori

Perioada Sarbatorilor ii face pe copii sa creada ca pot obtine tot ceea ce-si doresc si de multe ori uita bunele maniere. Sau sunt prea mici sa le cunoasca.

 

Cu rabdarea caracteristica, parintii trebuie sa le spuna inca o data copiilor ce au de facut in ceea ce priveste bunele maniere atunci cand mergeti in vizita, cand aveti musafiri sau  cand primesc cadouri.

 

Cum invatam copiii despre bunele maniere la primirea cadourilor

Inca de pe acum este important sa le vorbiti copiilor despre aceasta perioada. Ca urmeaza sa primeasca din partea prietenilor, rudelor cadouri care, eventual, nu le vor fi pe plac. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa uite de bunele maniere. Trebuie sa vorbeasca frumos, sa multumeasca si daca nu i-a placut cadoul il poate oricand dona copiilor care n-au fost la fel de norocosi ca el.

Si daca totusi uita de bunele maniere de fata cu musafirii. Ce e de facut? Ei bine, rezolvarea acestei probleme difera de la caz la caz. Daca aveti un copil de 3 ani care incepe sa se tavaleasca pentru ca a primit un pulover tricotat in loc de jucaria preferata, nu trebuie sa-l pedepsiti. Este prea mic ca sa se poata preface ca totul este in regula. Luati-l din camera, explicati-i ca-i intelegeti sentimentele si faceti-l sa vorbeasca despre ce-i place la cadou si nu despre ce nu-i place. Daca cel care a facut cadoul pare ofensat de comportamentul copilului, luati-l de-o parte si explicati-i ca nu trebuie sa ia personal atitudinea copilului care este prea mic pentru a intelege conceptul de “minte-ma frumos”.

In schimb, daca copilul este mai mare de 10 ani, trebuie sa-l luati din camera si sa-i explicati ca prin comportamentul lui a ranit sentimentele celui care i-a facut cadoul. Un copil trebuie sa stie ca nu este in regula sa raneasca sentimentele oamenilor si indrumati-l sa-si ceara iertare. Aduceti din nou copilul in camera si lasati-l sa vorbeasca singur cu persoana “ranita”.

Sfat pentru cei care fac cadourile: Nu luati personal atitudinea “necorespunzatoare” a unui copil mai mic de 10 ani. Ei nu stiu sa-si ascunda sentimentele.

 

 

Bunele maniere la petrecerile de acasa

Cand aveti musafiri, iar copilul se transforma din micul ingeras in diavolul tasmanian, trebuie sa-l duceti la culcare. Nu va faceti griji cu privire la ce vor spune prietenii sau rudele despre comportamentul si lipsa bunelor maniere ale copilului. Nici nu se pune problema de asa ceva. Cel mic este doar obosit si are nevoie de odihna si nu de disciplina. Asa ca il luati din incapere, il duceti in camera lui si stati cu el pana adoarme linistit. Cand va intoarceti le puteti explica musafirilor ca cel mic a fost agitat din cauza lipsei somnului. Cei care au copii au inteles deja situatia. Cei care n-au copii, daca nu va cred pe cuvant, vor avea ocazia sa experimenteze la randul lor problema.

Cu cei mari puteti negocia. Le explicati cine vine in vizita si daca nu-i place, nu trebuie sa stea cu voi in camera. Il puteti lasa in vizita la un prieten sau in camera lui. Daca ramane acasa, este totusi politicos sa salute musafirii, apoi sa se scuze si sa mearga in camera lui. Este o varianta, de asemenea, sa lasati copilul sa aiba si el musafirii lui.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.