Reguli de selectare a unei baby sitter pentru copilul tau - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Reguli de selectare a unei baby sitter pentru copilul tau

babysitter - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - green-2558204_1920
Credit foto: Imagine de StockSnap de la Pixabay

Interviul cu bona este momentul potrivit sa discutati programul orar precum si costurile.

Bona cere alt pret pentru ore suplimentare sau pentru o zi de week-end? Trebuie sa discuti tot; nu se stie cand ai nevoie de ea dupa programul tau de serviciu sau intr-o duminica si ea iti pune atunci niste conditii financiare aberante, stricandu-va si relatia si neavand nici cu cine sa lasi copilul. Discutati si despre transport. Are cum ajunge la tine sau se asteapta sa o iei si sa o duci acasa?

Este necesar sa ii spui bonei informatiile generale despre voi si casa voastra si sa ii oferi instructiunile specifice. Fiti foarte clari cu privire la ce vreti sa faca in absenta voastra. Explica-i regulile si programul familiei, in mod deosebit cele care implica copilul. Ii citesti copilului povesti, in special inainte de a adormi? Are copilul voie sau nu sa se uite la televizor? Ai niste reguli foarte precise cu privire la disciplina si educatia copilului tau?

Daca ii spui bonei toate aceste lucruri, iar ea este o persoana de buna credinta, poti avea incredere ca iti va respecta regulile si va lasa, totusi, loc si pentru joaca, initiativa si creativitatea copilului. 

8 lucruri pe care nu ţi le va spune niciodată bona

Ce ai de pregatit tu inainte sa vina bona

Daca ati batut palma, pregateste o hartie cu informatiile vitale puse pe scris pentru bona voastra si lasati-o intr-un loc la indemana, cum ar fi direct langa telefon sau prinsa cu magnet de usa frigiderului. Lista trebuie sa includa:

Numele tau, adresa voastra si numarul vostru de telefon. Poate ti se pare inutil asa ceva, insa in cazul unei urgente se stie ca bonelor li se face brusc un gol in creier cand li se cer prin telefon informatiile fundamentale despre locul unde sunt, cine e proprietarul casei si parintele copilului.
Numerele de telefon ale medicului copilului, telefonul de la Politie si de la Pompieri.
Numarul de telefon, adresa si numele locului unde poti fi gasit tu.
Numele si numarul de telefon al vecinilor ce pot fi contactati in cazul unei urgente. Acest aspect trebuie vorbit si cu vecinii respectivi in avans. Ca o rezerva, trece-i si numarul de telefon si numele unei rude foarte apropiate sau a unei prietene de incredere.
Momentul cand te astepti sa te intorci acasa. Daca apare o modificare in program si estimezi ca vei intarzia fata de momentul pe care ea il stie, neaparat sun-o si spune-i. Si ea la randul ei trebuie sa anunte alti oameni din viata ei ca intarzie (acasa). In plus, nimic nu e mai rau pentru copil decat o bona suparata (pe tine) si frustrata si nervoasa (ca tu ai intarziat fara sa o anunti, ca o tii mai multe ore decat stabilit).

Ce trebuie sa faci cand bona incepe treaba acasa la tine

Dupa ce bona a sosit la voi, propune-ti si aranjeaza-ti programul de asa natura incat sa stai 20-30 minute cu ea si cu copilul. Copilului trebuie sa i se spuna clar faptul ca mami si tati vor fi plecati si ca „Vali” va sta cu el. Chiar daca initial pare sa accepte, nu este neobisnuit ca cel mic sa izbucneasca in plans cand realizeaza faptul ca parintii chiar au plecat si ramane cu o doamna straina lui.

Desi plansul copilului este sincer, la fel de bine el poate disparea atunci cand realizeaza inevitabilul situatiei, ca plecarea parintilor lui este reala si ca nu are ce face in aceasta privinta. O bona buna de regula preia controlul si ii poate spune copilului „stii, cand eram de varsta ta si eu plangeam cand plecau parintii mei de acasa, te inteleg. Dar uite, poti sa spui tu ce vrei sa facem ca sa ne imprietenim mai bine si sa nu mai plangi.” Bona ii poate spune copilului ce mult ii place casa lui, camera lui, jucaria lui preferata si de ce.

Ii poate spune celui mic ca ea cunoaste o alta persoana care are acelasi nume cu al lui – acesta este un truc care nu da gres niciodata in a fascina copilul. Da asemenea sugestii bonei voastre; o poti ajuta si ii si arati ca iti pasa de calitatea timpului pe care ea il petrece cu copilul tau, ajutand-o in misiunea deloc simpla pe care o are de indeplinit: sa iti returneze un copil fericit si echilibrat emotional, nu doar hranit si curat fizic.

Inainte sa pleci de acasa, arata-i inca o data bonei casa si unde se gasesc lucrurile esentiale, pana cand ea le invata bine. Arata-i unde se afla pe scara blocului atentionarea de incendiu; lasa-i lanterna cu baterii in caz ca se intrerupe curentul. Lasa-i la indemana o trusa de prim-ajutor cu ce e nevoie in cazul unei accidentari domestice (rivanol, fasa sterila, bandaj de rani, etc).

Explica-i ca nu are voie sa ii dea copilului tau niciun medicament in lipsa ta, fara acordul tau telefonic sau al medicului pediatru!

Daca este seara si ati chemat bona sa stea cu copilul pana reveniti dintr-o vizita, explica-i acesteia ce fel de gustarele are voie copilul sa manance seara si ce nu e permis. Lasa-i si ei la indemana sa manance cate ceva. Daca vrei sa o mai chemi, fiti generosi cu acest aspect, nu o tineti nemancata pana reveniti voi din vizita.

Daca trebuie sa prepare mancare copilului peste zi, fiti siguri ca nu plecati de acasa pana nu vedeti cu ochii vostri ca bona stie unde se gasesc in bucatarie ustensilele si ingredientele necesare prepararii mancarii. Este dificil sa te descurci in bucataria altei familii, asadar pentru binele tau si al copilului, fii explicita.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 05/09/2024