Automutilarea la copii si sinuciderea
Desi sunt tineri care practica automutilarea care au incercat sa se sinucida, totusi, 60% dintre adolescentii care se automutileaza nu au avut nici macar o tentativa de sinucidere.
Automutilarea, insa, creeaza dependenta. Odata ce o persoana a incercat acest procedeu pentru a-si gestiona emotiile, il va folosi vreme indelungata. Desi majoritatea celor care practica automutilarea tin ascuns acest lucru, obiceiul este “contagios”. Tinerii care stau in preajma unei astfel de persoane prezinta un risc crescut sa doreasca sa se raneasca si ei.
Tratamentul copiilor care se automutileaza
Tratarea copiilor care se automutileaza este foarte complexa. Primul pas este identificarea problemei. Automutilarea este descoperita, de obicei, dupa ce tinerii au fost dusi la psihologi pentru tratarea unor probleme de ordin emotional. Ea mai poate fi descoperita si daca se urmaresc semne pe corpul copiilor (taieturi, cicatrice, arsuri). Tinerii care se automutileaza poarta, de obicei, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, indiferent de cat de cald este afara, tocmai pentru a ascunde cicatricele.
Un alt semnal de avertizare asupra automutilarilor este sa gasesti printre lucrurile copiilor lame, cioburi si alte obiecte care pot provoca rani.
Din moment ce majoritatea tinerilor care se automutileaza au tulburari de ordin psihic si emotional, orice semn de depresie, schimbari bruste de comportament si stari emotionale, ar trebui privit cu ingrijorare.
Dupa identificarea comportamentului, pasul doi este evaluarea copilului de catre un psiholog sau psihiatru care va descoperi cauzele care au dus la automutilare si ce tratament si terapie ar trebui urmate. Important pentru parinti este sa nu se panicheze si nici sa nu aiba reactii exagerate atunci cand descopera automutilarea la copiii lor. Pedepsirea copiilor creste tentatia de automutilare.
Scopul tratamentului este acela de a gasi modalitati care sa invete adolescentul ca automutilarea nu este cheia rezolvarii problemelor, ci doar o modalitate de a le ascunde. In cazul in care automutilarea are drept cauza un conflict in familie, este nevoie de terapie cu toti membrii familiei.
Pentru copiii cu dificultati de ordin social sau de comunicare, este indicata terapia de grup.
Cu rabdare si terapia adecvata, multi adolescenti au renuntat la automutilare si traiesc in prezent fericiti.
Te mai poate interesa: Cum sa te comporti cu un adolescent nervos
Sursa: childdevelopmentinfo.com
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII