Shop
Ultimele 100 de articole

Automutilarea la copii. Ce trebuie sa stie toti parintii

01 mai 2021, , Vizualizări:
automutilarea la copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - girl-3141445_1920

Automutilarea la copii. Parintii stiu ca tranzitia de la copilarie la preadolescenta si adolescenta este “presarata” cu provocari comportamentale si emotionale. Acestea apar din cauza modificarilor hormonale, a presiunii si influentei anturajului copilului, dar si a temperamentului acestuia. Daca pentru unii copii tranzitia este armonioasa, pentru altii este un dezastru total. In timpul adolescentei se accentueaza cateva tulburari de ordin psihic. Acestea au aparut din cauza unor experiente stresante si traumatice, fie in interiorul familiei, fie de ordin social sau academic.

Automutilarea la copii a devenit un fenomen destul de intalnit, mai ales in randul adolescentilor.

Automutilarea nu are ca scop sinuciderea si este realizata cu obiecte ascutite (lame, cutite sau cioburi), cu obiecte care produc arsuri (foc sau, de exemplu, frecarea gumei de sters pe piele pana cand aceasta se supraincalzeste). Alte forme de automutilare sunt muscatul, ciupitul si chiar lovitul.

Cine se automutileaza?

Contrar creditelor de pana acum, aceste automutilari nu au ca scop atragerea atentiei. Mai ales ca, de cele mai multe ori, automutilarea se face in zone care nu sunt la vedere (brate, abdomen, coapse, talpi, organe genitale, tors – in apropierea sanilor).

Specialistii spun ca automutilarile se observa mai des in randul fetelor, insa studiile recente releva faptul ca practica este la fel de intalnita si la baieti.

S-a mai observat, de asemenea, ca aceasta practica este mai intalnita in randul grupurilor de minoritati sexuale decat in randul tinerilor heterosexuali.

Statisticile spun ca varsta de la care se incep automutilarie a coborat la 7 ani, insa cele mai intalnite cazuri se inregistreaza in randul copiilor de 12-15 ani. In functie de individ, perioada in care manifesta acest comportament difera si poate dura ani buni.

Cauzele automutilarilor

Sunt multe motive pentru care copiii recurg la acest gest. Iata numai cateva exemple:

– distragerea atentiei de la probleme mai grave: depresie severa, furie, anxietate, prin provocarea unei dureri fizice

– eliberarea de stres

– senzatia de “amortire” pe care o simt dupa durerea fizica provocata prin automutilare

– placerea sa simta durerea, sa vada sange si rani

– automutilarea este considerata substitut la sinucidere

– reactie la un abuz fizic, psihic, sexual sau neglijenta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.