Indiferent de varsta, copiii tind sa aiba parte de sentimente de gelozie atunci cand intreaga familie se pregateste pentru venirea pe lume a unui alt copilas. Acest lucru este usor de inteles daca este sa luam in considerare ca in camera parintilor a aparut in patut, in timp ce el doarme singurel in camera lui sau ca peste cateva luni va fi nevoit sa imparta atentia si dragostea mamei cu un mic “intrus”.
Cum sa-l ajuti deci pe cel mic sa resimta venirea pe lume a fratiorului sau ca pe o bucurie?
La modul ideal, un parinte trebuie sa fie sincer cu cel mic din momentul in care acesta din urma incepe sa inteleaga, cat de cat, lumea. In acest sens, daca primul tau copil este suficient de mare pentru a intelege, este recomandat sa-i spui inca de cand ai ramas insarcinata faptul ca vei da nastere unui alt copilas. Astfel el se va putea obisnui cu ideea si va face fata mai usor schimbarilor. Obisnuieste-te sa iti adaptezi explicatiile la nivelul de dezvoltare al copilasului astfel incat el sa nu fie confuz si sa isi gaseasca singur explicatiile care pot sa nu fie cele mai bune.
Sarcina ta, a parintelui, este de a discuta cu cel mic despre noul fratior, introducand treptat informatiile. Obisnuieste-te sa discuti o data la cateva zile despre locul in care copilul va dormi, despre nevoile sale, despre activitatile pe care le veti avea si despre rolul pe care primul copil il va avea in ceea ce inseamna ingrjirea noului membru al familiei. Oricat de entuziasmat ai fi la gandul ca mirosul de bebelus iti va umple din nou casa, evita sa-i arati copilului acest lucru pentru ca el poate interpreta gresit entuziasmul tau. Important este sa scoti in evidenta lucrurile care vor ramane neschimbate si beneficiile de care copilul va avea parte, odata cu venirea pe lume a fratiorului sau.
Citeste si: 15 sfaturi ca sa gestionezi rivalitatea dintre copiii tai
Asigura-te ca cel mic intelege faptul ca dragostea ta si a partenerului tau pentru el nu se va schimba si ca il veti iubi neconditionat intotdeauna.
Pentru a-l ajuta pe cel mic sa se acomodeze cu venirea pe lume a fratiorului sau, este important ca schimbarile sa se faca din timp. In acest sens, daca intentionezi sa-i cedezi bebelusului camera care acum este a primului copilas, discuta cu el despre necesitatea schimbarilor si schimba-i camera cu cateva luni inainte de nastere. Daca este suficient de mare, lasa-l sa se implice in amenajare noii lui camere si astfel experienta venirii pe lume a unui nou fratior va fi una mai frumoasa. Indiferent de modificarile care au loc, este esential sa-i oferi celui mic sentimentul ca este promovat datorita faptului ca este mare, nu ca este impins de la locusorul lui pentru a-i face loc unui alt copil.
Stim cat de dificil este sa te descurci cu un copilas care nu intelege cum functioneaza lumea mare in care traieste, dar este important sa-l ajuti sa receptioneze mesajele tale astfel incat sa fie fericit. Copiii au nevoie sa se acomodeze cu schimbarile pentru a le accepta mai apoi si pentru a se simti confortabil cu noua viata. Asigura-te deci ca esti un indrumator bun si viata voastra de familie va fi una minunata!
Nu rata nici: 12 tehnici ca sa iti faci copilul mai mare sa astepte cu nerabdare bebelusul in familie
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua