Agitatia sarbatorilor: 5 moduri excelente sa calmezi crizele de tantrum la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Agitatia sarbatorilor: 5 moduri excelente sa calmezi crizele de tantrum la copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Agitatia sarbatorilor: 5 moduri excelente sa calmezi crizele de tantrum la copii

Crizele de tantrum ale copilului te iau de multe ori prin surprindere, iar daca esti obosit sau nervii tai sunt intinsi la maximum, este foarte probabil sa explodezi si tu. Ceea ce n-ar fi un exemplu tocmai demn de urmat. Crizele de tantrum sunt ceva foarte obisnuit la copiii intre 1 si 4 ani. Si asta pentru ca ei nu au abilitatile necesare pentru a-si gestiona sentimentele si frustrarile. Mai mult, crizele de tantrum pot fi modalitatea copilului (caruia ii lipseste intrumentul limbajului) de a-ti transmite diverse lucruri (ii e foame, e obosit, nu ajunge la o jucarie, e plictisit etc.). In plus, agitatia Sarbatorilor poate contribui la declansarea crizelor de tantrum. Ce ai de facut cand te confrunti cu astfel de explozii emotionale? Iata 5 sfaturi care te pot ajuta sa-l linistesti.

 

 

1. Ignora comportamentul si lasa-l sa se manifeste        

In timpul unei astfel de crize, emotiile preiau controlul, iar creierul nu mai are abilitatea de a gandi rational si de a lua decizii. Tocmai de aceea nu are rost sa incerci sa gasesti o cale de negociere in acele moment pentru ca acea parte a creierului este subjugata de emotii. E ca si cand ai vrea sa inveti un om sa inoate in momentul in care acesta se ineaca. In timpul crizelor de tantrum, cel mai bine este sa le lasi sa treaca.

Unii copii reactioneaza astfel ca o forma de eliberare a furiei. Asigura-te ca nimic din jur nu-l raneste, iar copilul va invata ca poate sa se elibereze si fara sa raneasca pe cineva sau pe el insusi.

 

 

2. Creeaza o diversiune sau schimba mediul

Fii tot timpul pregatit cu ceva care sa-i distraga atentia: o jucarie, o gustarica, o carte de povesti, astfel incat atunci cand a izbucneste o criza de tantrum sa poti scoate asul din maneca. Sau, daca copilul incepe sa planga pentru ca nu i cumpara o bomboana sau o jucarie in magazin, sa-l implici in alegerea unui alt produs care este trecut pe lista de cumparaturi: “Avem nevoie de X pentru cina. Ma poti ajuta sa-l alegem pe cel mai bun?”. Nu numai ca este foarte probabil ca emotiile explozive sa dispara, dar copilul va fi si foarte mandru ca i se cere si ajutorul.

O alta solutie ar fi schimbarea mediului. Paraseste zona in care a avut loc explozia emotionala, iar noul loc ii poate distrage atentia copilului de la emotiile care au declansat criza.

 

 

3. Imbratisarea magica

Atunci cand copilul traverseaza o criza de nervi, ultimul lucru la care te gandesti este sa-l imbratisezi. Psihologii spun, insa, ca o imbratisare calduroasa, ferma, il ajuta pe copil sa-si dea seama ca este in siguranta, ca este iubit, chiar daca nu esti de acord cu comportamentul sau.

 

 

4. Mancare, apa si somn

Principalii factori declansatori ai crizelor de tantrum sunt foamea, setea si oboseala. Asadar, daca observi ca aceste crize se petrec cu regularitate, urmareste ca nu cumva sa fie vorba despre foame, sete sau oboseala. Odata eliminate cauzele, vor fi eliminate si efectele.

 

 

5. Zambeste

De cele mai multe ori, parintii se simt rusinati de crizele de tantrum ale copiilor cand acestea sunt in public. Simt ca vor fi judecati de ceilalti din jur, ca vor fi catalogati drept parinti nepriceputi care n-au fost in stare sa-si educe cum trebuie copilul. Insa, de cele mai multe ori, persoanele din jur nu judeca decat reactia parintelui la criza copilului. Daca parintele este calm, zambitor si da impresia ca stapaneste situatia, cei din jur vor spune “Wow, ce parinte bun!”.

 

 

Tu ce tactica aplici pentru a “domoli” copilul nervos?

Data articol: 21/12/2012