Shop
Ultimele 100 de articole

7 reguli de bune maniere pe care copiii le uită des

28 august 2021, , Vizualizări:
reguli de bune maniere

Se întâmplă ca cei mici să mai aibă dificultăţi în a ţine minte regulile de bune maniere învăţate de-acasă. Mai ales că pentru ei unele nu sunt suficient de logice, astfel încât părinţii trebuie să le repete la nesfârşit. Iată câteva exemple de reguli de bune maniere pe care copiii le uită des şi pe care trebuie să le reaminteşti.

Bune maniere#1: Aşteaptă răbdător la uşă

Copiii iubesc să sune la uşile oamenilor de prea multe ori. Iar când uşa se deschide în sfârşit, dau buzna fără să salute sau să fie poftiţi înăuntru. Reaminteşte-i copilului tău că de câte ori se duce în vizită la un coleg sau la un prieten, cu atât mai mult la un profesor cu care face meditaţii, trebuie să aştepte liniştit la uşă şi să intre abia după ce este poftit. Dacă mergeţi împreună, pune-i o mână pe umăr şi fă-i semne discrete prin care să-i indici când trebuie să se oprească din sunat la uşă, când trebuie să salute şi când trebuie să intre.

Bune maniere#2: Cum te adresezi adulţilor

Repetă des cu copilul cum trebuie să se adreseze adulţilor. Cei mici au deseori tendinţa de a trata pe toată lumea ca pe prietenii de seama lui. Explică-i cui trebuie să i se adreseze cu domnule, doamnă, cui trebuie să-i spună “dumneavoastră” şi cui “tu”. Dacă data viitoare când vă întâlniţi cu un cunoscut copilul a uitat regulile i le poţi reaminti: “X (numele copilului), ţi-l(o) mai aduci aminte pe domnul/doamna Y? Te rog să-l(o) saluţi!”. Dacă este pentru prima dată când vă întâlniţi cu respectivul adult, i-l prezinţi corespunzător: Domnul/Doamna X dacă este cazul să i se adreseze cu “dumneavoastră” sau pritenul/colegul Y dacă persoana respectivă este “de-a casei” şi nu se impune folosirea persoanei a doua plural.

Citeste si: Cele mai importante reguli de bune maniere pentru diverse ocazii

Bune maniere#3: Să nu uiţi că eşti musafir

De multe ori, când ajung în casa colegilor, prietenilor sau rudelor, copiii uită că sunt musafiri şi se comportă ca al ei acasă. Chiar şi în casa bunicilor trebuie să ceară voie să folosească anumite obiecte. Copilul trebuie să fie respectuos cu lucrurile dintr-o casă străină.

Bune maniere#4: NU mânca înainte de a fi invitat

Copiilor le place să se aventureze prin dulapuri sau prin frigider în căutare de “ceva bun”. Dacă pe masă, în casa unde aţi fost invitaţi, se află prăjiturele, biscuiţi, suc, fructe etc. nu este politicos să iei sau să ceri permisiunea să iei. Trebuie să aştepţi să fii invitat. Singurul lucru care este permis să-l ceri într-o casă străină este un pahar cu apă.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.