6 vorbe si expresii pe care sa nu le spui copilului tau​. De ce? Pentru ca vorbele din copilarie pot distruge pe viata un om​ - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 vorbe si expresii pe care sa nu le spui copilului tau​. De ce? Pentru ca vorbele din copilarie pot distruge pe viata un om​

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 6 vorbe si expresii pe care sa nu le spui copilului tau​. De ce? Pentru ca vorbele din copilarie pot distruge pe viata un om​
sa nu spui copilului
Credit foto: Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Nu e parinte care sa nu constientizeze faptul ca la un moment dat, pe fondul stresului si al nervilor, a spus lucruri nu tocmai potrivite pentru urechile copilului sau, mai ales daca acele cuvinte erau niste etichete special adresate lui. Mai mult, ceea ce spui tu nu ajunge chiar asa la urechile copilului tau, ele sunt reintrepretate, iar de aici lucrurile pot lua o turnura urata care sa creeze resentimente in inima copilului, care dainuie peste ani, iar asta sa duca la ruperea putin cate putin a relatiei dintre parinte si copil.

Desigur, niciun parinte nu simte cu adevarat ceea ce rosteste, insa raul a fost deja facut. Iata 6 cuvinte si expresii pe care ar trebui sa nu mai folosesti, indiferent cat ai fi de suparat pe ceea ce a facut copilul tau.

1. Esti exact ca tatal tau (mama ta)! sau De ce nu esti si tu ca fratele tau (sora ta)?

Desi aceste cuvinte par absolut inofensive, in realitate sunt ca un pumn sub centura. Daca tatal (sau mama) este persoana cea mai criticata din casa, compararea cu el (ea) nu este tocmai cel mai frumos compliment. Si de fiecare data cand tatal este criticat, copilul va resimti si el critica. Doar este “exact ca el”, nu? Lucrurile se agraveaza daca parintii sunt despartiti. In mintea copilului se va naste ideea: “daca eu sunt ca tata si ei sunt despartiti, atunci la un moment dat se va desparti si de mine”.

Atunci cand compari fratii intre ei, indiferent despre ce e vorba, acest lucru va duce la crearea unei rivalitati intre ei. Ei vor fi tot timpul in competitie si continua comparare cu altii ceea ce va pune si mai multe paie pe foc. Nu uita, fiecare copil este unic, si fiecare copil are plusurile si minusurile lui.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

2. Este ridicol! sau Cum poti fi suparat pentru asa ceva!?

Copiii au si ei motivele lor de suparare. Chiar daca parintilor li se par niste nimicuri, asta nu inseamna ca cei mici nu sufera. Iar expresiile de mai sus nu le valideaza in niciun fel sentimentele. Cand li se neaga sentimentele, copiii au tendinta sa se izoleze, se simt neintelesi si nu-si mai pot gestiona deloc furiile, frustrarile si starile de spirit.

Daca de exemplu, copilul iti spune “Nu tii niciodata cu mine! Esti tot timpul de partea fratelui meu!”, iar tu ii spui “NU e adevarat!” este o forma de invalidare. In schimb, poti spune “Eu vad putin diferit lucrurile. Spune-mi mai mult despre cum le vezi tu”.

3. Nu faci niciodata lucrurile cum trebuie! sau Esti un fraier!

Daca cineva iti repeta la nesfarsit ca esti neindemanatic sau nepriceput, vei sfarsi prin a fi un neindemanatic si nepriceput. Multi oameni cred ca rusinea este o forma buna de pedeapsa, insa in realitate, nu-i lasa copilului nicio portita de a invata abilitati noi. La ce s-ar mai stradui sa faca ceva, cand el stie ca oricum e neindemanatic si nu-I va reusi.

Citeste si: Lectii de viata: 30 de vorbe ale parintilor pe care ai jurat sa nu le spui copiilor tai, dar totusi o faci

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/02/2023