Sunt momente in viata fiecarui parinte cand chiar si-ar fi dorit sa aiba manual de utilizare a copilului. Pe masura ce trece timpul, copiii tot forteaza limitele impuse de parinti, insa, oricat de scos din sarite ai fi, trebuie sa accepti asta ca pe o perioada foarte normala din viata copilului tau, care contribuie din plin la dezvoltarea lui. Ce nu trebuie sa faci este sa-i faci pe plac, mai ales daca aceste fortari ii pun in pericol sanatatea.
Iata cateva principii ale educatiei pozitive pe care le poti aplica atunci cand copilul tau nu are un comportament corespunzator.
1. Refuza sa manance
Atunci cand iti vezi copilul ca stramba din nas indiferent ce fel de mancare ii pui in farfurie esti furios si speriat in acelasi timp. Insa trebuie sa stii ca un copil nu se infometeaza, de fapt mananca mai multe calorii decat iti inchipui. Tine un jurnal al alimentelor pe care le mananca pentru a avea un control asupra dietei sale. Daca, in ciuda mofturilor, copilul se dezvolta normal, nu ar trebui sa-ti faci probleme. Cere sfatul medicului pediatru pentru a te linisti in acest sens.
Cum sa scapi de acest obicei?
Atunci cand refuza un aliment, nu insista. Readu-l in peisaj peste cateva saptamani. Trebuie sa incerci de cel putin 15 ori pana cand copilul se va obisnui cu un anumit aliment. Pentru asta incearca sa-l prezinti in diverse forme, cat mai aspectuos (fete vesele, platouri colorate). Mananca des in familie, astfel incat copilul sa-i vada pe parinti sau pe fratii mari mari/mai mici infruptandu-se din alimentele pe care el le refuza. Nu face caz si nu porni vreo cearta atunci cand refuza un aliment, iar cand mananca, lauda-i performanta in cateva cuvinte.
2. Este nepoliticos
Un moment foarte jenant pentru parinti este atunci cand copilul lor este nepoliticos, fie prin gesturi, fie prin limbaj, mai ales in public. Daca este la varsta prescolara, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea. La aceasta varsta copilul imita comportamentul celor pe langa care creste. Ai grija la vocabularul pe care il folosesti in preajma copilului si la gesturi. Chiar daca crezi ca este mic, el va retine mai multe decat iti inchipui si le va reproduce mai tarziu. Nu face haz atunci cand copilul rosteste vreun cuvant “interzis” in sanul familiei. El va primi mesajul ca este “de bine” si-l va repeta si in public.
Cum sa scapi de acest obicei?
In primul rand ai grija la limbajul tau. Apoi, cand spune un anumit cuvant trebuie sa-i explici, cu o voce ferma si pe un ton descuranjant: “Acesta este un cuvant urat si nu se foloseste la noi in casa / nu-l foloseste niciunul dintre noi”. Daca esti adeptul tehnicii “time-out”, o poti folosi pentru fiecare cuvant urat rostit (perioada este de atatea minute cati ani are copilul).
Citeste si: 5 comportamente gresite ale copiilor cauzate de parinti. Iata cum sa le corectezi
3. Refuza sa se spele pe dinti
Atunci cand simt o oarecare obligatie in a face ceva, unii copii pot fi foarte reticenti. Iar la acest capitol se inscrie si spalatul pe dinti. Atunci cand copilul este mai mic de 7 ani trebuie sa urmaresti cum se spala pe dinti.
Cum sa scapi de acest obicei?
Alege un cantecel amuzant despre spalatul pe dinti sau inventeaza unul. Lasa-l sa aleaga el pasta de dinti sau periuta. Recompenseaza-l cu povestea preferata daca s-a spalat pe dinti cel putin un minut. Spalati-va pe dinti impreuna, puteti face chiar competitie: cine isi curata mai bine dintii sau cine isi curata dintii neintrerupt timp de cel putin 2 minute. Nu in ultimul rand, explica-i cat de importanta este igiena orala pentru sanatatea lui.
Citeste continuarea: 1 2