Ce-si doresc cel mai mult parintii? Ca micutii lor sa fie sanatosi si ascultatori. Daca sanatatea depinde in mod indirect de noi, educatia ne apartine in exclusivitate.
Iar capitolul educatie nu este unul tocmai usor, dimpotriva. Iti consuma mult timp, energie si mai ales nervi.
Tocmai de aceea, prima regula este FII CALM!
Chiar si in calitate de parinte, nu-i poti cere unui copil sa stea linistit, daca tu insuti esti nervos. Mai mult, ii vei transmite si starea ta, iar el se va agita si mai tare.
Ca sa-i captezi atentia trebuie sa te cobori la nivelul ochilor lui si sa-i vorbesti in propozitii scurte. De exemplu, daca vrei ca el sa nu mai rupa o carte, nu-i spunei „NU mai rupe paginile!”, ci spune-i ce are de facut „Ai grija cum te porti cu cartile!” sau „Fii bland cu cartile!”.
Daca simti ca explodezi, inainte de a spune ceva numara in minte pana la 10.
Copiii testeaza limitele instinctiv, mai ales ale parintilor. Este modalitatea lor de a invata. De asemenea, nu trebuie sa-ti ascunzi frustrarea. Copilul trebuie sa stie ca esti suparat. Insa sa tipi nu este deloc o solutie. Celor mici le este mai greu sa inteleaga cuvinte rostite pe un ton ridicat. Daca le vorbesti cat poti de calm, copiii vor fi mai atenti la ce spui si vor intelege mult mai repede.
Citeste si: 5 greseli in educarea copiilor pe care orice parinte ar trebui sa le evite
A doua este sa stabilesti REGULI
Chiar daca sunt mici, copiii trebuie sa stie ca exista unele limite peste care n-au voie sa treaca. Ei trebuie sa stie inca de la cele mai fragede varste ca nu este in regula sa fie irascibil daca nu i se face imediat pe plac, la fel cum trebuie sa stie ca este responsabil pentru faptele sale.
Este important ca micutul sa cunoasca regulile in ceea ce priveste lucrurile care-i pun in pericol sanatatea si integritatea sau cele legate de respect. Cand au incalcat o cutuma, cei mici trebuie sa stie unde au gresit. Si acest lucru nu se rezolva cu sintagma „Ti-am spus sa NU faci asta!”, ci „Aici ar fi trebuit sa faci X. Dar n-ai facut si ai fi putut patesti Y”.
Copilul trebuie sa suporte consecintele faptelor sale IMEDIAT, nu la cateva zile distanta si CONSECVENT. De exemplu, daca cel mic obisnuieste sa arunce cu jucariile, atunci trebuie ca acea jucarie sa-i fie „confiscata” pe loc si nu mai tarziu. Sau, daca uita sa se spele pe maini, trebuie sa se duca la baie, indiferent cat ii este de foame.
Nu rata nici: 4 greseli ale parintilor in educarea copiilor. ATENTIE, induc copiii in eroare!
Cea de-a treia regula importanta in educatie: incurajeaza COOPERAREA
Daca-i lasi sa aleaga, copiii sunt foarte cooperanti. Au senzatia ca ei iau „puterea”, cand de fapt tu o detii. Si, practic, ii manipulezi. Daca fac nazuri la culcare si pur si simplu iti rastoarna casa cu susul in jos, in loc sa tipi la ei, mai bine intreaba-i cate minute mai vor sa se maimutareasca, inainte sa se bage in pat – doua sau trei?
Sau, inainte de plecarea la scoala ofera-i copilului doua camasi, doua fructe, sa-si aleaga pe care le vrea. Daca simti o cat de mica rezistenta, distrage-i atentia. Fa-l sa rada, schimba subiectul. In acest fel va uita ca avea de gand sa fie „dur”. Si, cel mai important, in loc sa-l pedepsesti ca n-a indeplinit ceva, mai bine recompenseaza-l pentru ce a facut bun, pentru o nota mare, pentru un gest de buna crestere in public. Nu e nevoie sa fie neaparat un obiect, ci o imbratisare calda, o vorba buna, un semn de iubire si apreciere. Toate acestea vor face cooperarea mult mai fructuoasa.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie