25 de lectii pe care le-ai invatat cand erai mic, dar care sunt invechite - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

25 de lectii pe care le-ai invatat cand erai mic, dar care sunt invechite

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 25 de lectii pe care le-ai invatat cand erai mic, dar care sunt invechite
In mod sigur ca ti-au ramas vii in memorie sfaturile pe care le primeai mereu de la parintii sau de la bunicii tai. Acestea ti-au marcat copilaria și adolescenta, dar, așa cum vei vedea și din articolul de mai jos, in prezent nu mai sunt toate de actualitate. Iata care sunt cele mai cunoscute lectii care le-am putut primi din dorinta adultilor din viata noastra de a ne proteja, de a ne feri de probleme.

Exemple de „lectii” legate de conduita, de stilul de viata

„Alege calea cea mai sigura”

Aceasta este una dintre cele mai frecvente lectii pe care o primeau tinerii in secolul trecut, dar despre care putem spune ca este depașita.
Daca inainte tinerii erau sfatuiti sa fie cat mai buni la primul lor loc de munca pentru a-l putea pastra toata viata, acum lucrurile stau cu totul altfel. Intr-o era a schimbarilor permanente, capacitatea de a te adapta la nou este esentiala in evolutia profesionala.

„Rezuma-te la ceea ce știi sa faci cel mai bine”

Este o afirmatie, dar și o lectie de viata ce era valabila acum mult timp, cand se pleca de la premisa ca fiecare este bun la ceva și are de facut treaba sa, fara sa intervina peste altcineva.
Acum insa acest sfat nu mai are valoare, cu atat mai mult cu cat fiecare are șansa sa invete mereu lucruri noi, sa deprinda noi abilitati, ce ne permit sa ne modificam oricat de des activitatile desfașurate.

„Lucrurile bune li se intampla celor ce știu sa aștepte”

Este o lectie ce era foarte frecventa in trecut, dar care nu mai este acum la fel de actuala.
Daca inainte ritmul vietii era mult mai lent și cerea rabdare, acum lucrurile se schimba de la un moment la altul. Astfel, oportunitatile pot aparea și ele cand ne așteptam mai putin, așa ca trebuie sa fim pregatiti pentru a nu le rata.

„Nu vorbi inainte ca ceilalti sa inceapa sa vorbeasca”

In trecut era un sfat obișnuit, venit din partea adultilor, ca un copil sa nu inceapa sa vorbeasca pana cand cei mai mari nu initiau acest demers sau sa nu vorbeasca decat atunci cand era intrebat.
Pentru zilele noastre, acest indemn nu mai este valabil, iar copiii au nevoie sa fie incurajati sa comunice, sa se exprime, astfel incat sa invete cum sa se comporte in diverse contexte sociale.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

 

Cuvinte cheie:
Data articol: 04/08/2018