13 sfaturi de Craciun pentru parintii divortati. Iata ce recomanda psihologii - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

13 sfaturi de Craciun pentru parintii divortati. Iata ce recomanda psihologii

sfaturi de Craciun pentru parintii divortati
Credit foto: Imagine de Tumisu de la Pixabay

Atentie la aparitia noilor parteneri!

Cu o atentie focusata pe copil si o conversatie individuala, putem facilita foarte mult integrarea copiilor intr-o noua situatie familiala. “Aparitia altor persoane in viata copilului trebuie neaparat sa fie discutata cu acceptul copilului. Ar fi exceptional ca acest lucru sa nu se petreaca fix de Craciun, deoarece copiii au nevoie de timp sa prelucreze faptul ca parintiii nu mai sunt impreuna. Le va fi destul de greu, mai ales din punct de vedere emotional, sa vada pe altcineva in locul mamei sau al tatalui”, declara psihologul Lenke Iuhos.

Intelegeti-va copiii!

„Mersul la mama, la tata, in medii separate, provoaca schimbari in starea copilului. Cand il luati acasa de la fostul partener, e posibil sa nu fie foarte entuziasmat, acest lucru nu se datoreaza faptului ca celalalt parinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi foarte usor de inteles ca el simte despartirea si astfel isi arata suferinta. Daca includeti acest aspect, puteti evita atacurile fata de celalalt parinte”, spune specialistul.

Aratati un bun exemplu!

S-ar putea sa fiti dezamagiti de mici probleme zilnice, insa atunci cand apare copilul in fata voastra, ascundeti-le si adoptati o atitudine pozitiva. Lasati problemele deoparte de Craciun, orice problema se poate rezolva, este nevoie de cumpatare si rabdare.

Nu vorbiti urat despre celalalt parinte!

“Nu este cinstit, nici constructiv, ca mama sau tata sa faca declaratii negative despre celalat parinte in fata copiilor, deoarece majoritatea copiilor sunt loiali ambilor parinti. Intr-o astfel de situatie, puteti provoca o suferinta teribila. Cu toate acestea, nu hraniti sperante, nu cumparati cadouri comune daca sunteti separati. Putem transmite copilului semnale gresite si sa-l alimentam cu vise greu fezabile”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Formati buna dispozitie!

“Acest sfat se indreapta spre parintele la care traieste copilul. Da-i sentimentul ca tu ai incredere in el, ca e un copil cuminte si fara tine, ca ii va fi bine si la celalalt parinte, insira aspecte pozitive: iti va citi tata povesti, mama iti va face parul, astfel ii dai linistea interioara cu care va pleca si, daca va face si celalalt parinte acelasi lucru, copilul va simti un intreg familial. Astfel, el cu siguranta nu se va simti vinovat pentru despartirea parintilor”, declara specialistul.

Sa nu concurati pentru sufletul copilului!

“Cel mai important aspect de Craciun este acela de a nu concura parintii intre parinti sau familiile acestora. Este constructiv ca, in seara de Craciun, copilul sa stea cu parintele cu care locuieste, unde poate fi impreuna in pace si in dragoste. Daca sotia sau sotul divortat are o noua familie, copilul nu se va simti ca acasa in noua familie. Nu de Craciun trebuie recuperate intalnirile care nu au avut loc. Craciunul este numai in mediul familial, familiar si intim. Craciunul este mai mult decat zile libere pentru vizita, este timpul sa privim in interiorul nostru si sa daruim prezenta, atentia noastra celor dragi in mediul nostru restrans”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Imagine de Tumisu de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/12/2023