10 sfaturi sa te descurci cu copilul care loveste sau musca - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

10 sfaturi sa te descurci cu copilul care loveste sau musca

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 10 sfaturi sa te descurci cu copilul care loveste sau musca
copilul care loveste

Ai observat ca atunci cand este nervos, copilul tau loveste sau musca? Nu iti face griji! Pana la un punct, aceasta atitudine este normala, mai ales in primii ani de viata. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iei masuri ori de cate ori copilul tau are acest comportament.

Iata 10 sfaturi simple care sa te ajute sa iti inveti copilul cum sa-si exprime emotiile si sa nu mai muste sau sa loveasca atunci cand este nervos.

1. Valideaza-i sentimentele

Data viitoare cand copilul tau te loveste, accepta-i si valideaza-i frustrarile. “Stiu ca esti suparat si este in regula sa fii furios, insa nu este in regula sa lovesti pe cineva”, asa este indicat sa sune o fraza prin care sa-i arati copilului ca ceea ce simte el este normal, dar ca sunt si alte modalitati prin care iti poti manifesta emotiile puternice.

2. Nu incerca sa “filosofezi” cu un copil mic

Intrebari de genul “Cum te-ai simti daca te-ar musca cineva?” nu isi au rostul. Copiii mici nu au o maturitate emotionala care sa dezvolte empatia. Aplica doar consecinte logice – “daca lovesti/musti pe cineva in parc mergem acasa” sau “daca mai musti/lovesti ca sa nu-ti ia cineva jucaria, ramai fara ea” etc.

 

3. Descopera sursele de stres

Daca cel mic are obiceiul sa muste sau sa loveasca atunci cand este in parc si alti copii vor sa joace cu lucrurile lui sau atunci cand sora mai mare sare in pat, de exemplu, il poti preveni ca urmeaza sa ajungeti in parc si ca unii copii sa vina la jucariile lui sau ca sora lui e mai nazdravana si adora sa se distreze asa. In plus, poti evita situatiile care il streseaza. Pleaca din parc mai devreme daca stii ca reactioneaza violent cand este obosit sau ii este foame.

De asemenea, surse de stres pot fi evenimente din familie: aparitia unui frate sau a unei surori, un divort, un conflict intre parinti, un copil care il tachineaza la gradinita/scoala, schimbarea bonei etc. Cere sfatul medicului pediatru sau al unui psiholog daca te ingrijoreaza violenta copilului tau.

4. Fii atent(a) la siguranta

Daca cel mic are probleme in a se calma si se raneste singur sau ii raneste pe altii, asaza-l in bratele tale, cu spatele la tine (asa nu te muste sau sa te loveasc) si tine-l in brate pana cand simti ca i se relaxeaza muschii. Ii poti spune ”Mami o sa iti dea drumul in momentul in care nu te vei mai zbate”. Cand s-a linistit, da-i drumul si spune-i “Ai reusit! Te-ai calmat!”.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 14/10/2020