A inceput scoala. Trebuie sa ne mobilizam fortele pentru a-i sustine pe cei mici sa aiba un an bun la scoala, pentru a-i mentine in forma.
Care sunt mâncarurile preferate in familia noastra? Avem motive sa facem o schimbare? Este benefic sa facem miscare alaturi de copilul nostru, in fiecare zi? Iata 3 intrebari simple de la care putem incepe sa recalibram dieta si programul zilnic al familiei noastre, pentru ca atât copilul, cât si noi sa avem mai multa energie, sa performam la scoala si la birou, sa fim sanatosi.
Iata10 reguli simple legate de stilul de viata sanatos in familie. Le putem afisa oriunde in casa, la vedere si le putem urma:
- Dimineata deschidem geamul, aerisim, facem alaturi de copil exercitii simple de gimnastica de inviorare, ne spalam bine pe tot corpul, dintii ii periem minutios, ne imbracam cu lucruri curate;
- Luam cu totii micul dejun, intr-o atmosfera placuta. Incepem ziua cu dreptul;
- La ora 10.00, fie ca suntem la scoala sau la birou, luam o mica gustare care poate fi pregatita de acasa: un fruct sau un mic sandwich asezonat cu multa salata, pot fi o alegere;
- Ne hidratam tot timpul zilei, bând cel putin 1,5 – 2l de lichide – apa plata este regina;
- Pranzul usor nu trebuie ratat. Legumele proaspete mereu sunt prezente in meniu;
- Dupa-amiaza o noua gustare: fructele ne vor aduce vitamine;
- Orele alocate studiului copilului – timpul petrecut de acesta la televizor, calculator sau jocuri, vor fi atent monitorizate si limitate de catre noi, parintii. Asiguram zilnic timpul necesar de joaca cu prietenii, pentru activitati fizice! Saptamânal, organizam activitati culturale care vor aduce un plus in dezvoltarea sa personala, a intregii familii.
- Inainte de masa de seara si in week-end, ne plimbam, ne jucam cu copilul in aer liber, practicam alaturi de el sau separat, sporturile preferate. Noi suntem modelul;
- Seara, pana la ora 19.00, este bine sa luam masa in familie. Ne asezam cu totii la masa, avem discutii placute, ne facem planuri la care copilul va participa incantat, ca si la prepararea mâncarii sau la stransul mesei. La fiecare masa, este preferabil ca felurile de mâncare sa fie gatite in casa, sa fie usoare si servite in cantitati moderate;
- Incheiem ziua impreuna, acordand timp igienei personale. Dupa cateva momente calde de tandrete, profitam toti de un somn bun de cel putin 7-8 ore, in camera aerisita in prealabil.
„Aceste bune obiceiuri, pot face parte cu usurinta din viata de zi cu zi a intregii noastre familii. Inceputul anului scolar, dupa o binemeritata vacanta, este unul dintre momentele cand putem sa redefinim stilul nostru de viata. Sa profitam!”, a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.
Despre miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos!-SETS
In Romania, Miscarea SETS a angrenat, de la lansare in martie 2011 si pana in acest moment, 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 160.000 de parinti, 2 milioane – public larg.
Miscarea SETS este membru activ al Epode International Network – EIN, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, care reuneste 24 de programe cu metodologii similare din 15 tari, printre care: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda. Anul trecut, EIN a fost desemnata de catre DG SANCO din cadrul Comisiei Europene drept „Best Health promotion European project”, interventiile pe activitati fizice din cadrul miscarii “Si eu traiesc sanatos!” – SETS fiind recunoscute ca model de buna practica.
Partenerii miscarii sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Neamt si Cluj, Comitetul Olimpic si Sportiv Român, Federatia Romana de Atletism, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport, Federatia Româna de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta, Carrefour.
Credit foto: freedigitalphotos.net
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta