Esti stresat ca ai un copil mofturos la mancare? Aceste 11 sfaturi sunt pentru tine - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Esti stresat ca ai un copil mofturos la mancare? Aceste 11 sfaturi sunt pentru tine

copil mofturos la mancare - sfatulparintilor.ro - pixabay-com- child-1121178_1920

Cand ai un copil mofturos la mancare, gestioneaza situatiile frustrante cu rabdare si cu o atitudine pozitiva, dar ferma. Nu deveni, insa, un parinte agresiv sau prea emotional.

Evita certurile! Nu forta copilul sa manance, nu il mitui. Nu il face sa se simta vinovat ca suferi tu daca nu mananca el. Astfel eviti sa ii creezi cu mana ta o relatie viitoare nesanatoasa cu mancarea si cu motivatia reala pentru care se va alimenta cand va fi adult.

Incearca sa ii prezinti mancarea sanatoasa intr-o lumina buna.

Evita sa imparti alimentele pe care le vede in „bune” sau „rele”. Chiar daca pe termen scurt poti obtine rezultate bune, pe termen lung el va avea tendinta sa consume din alimentele rele, interzise; este ceva firesc la oameni sa isi incerce puterile la ce le este interzis.

Ofera-i copilului multe oportunitati sa isi aleaga singur alimentele preferate dintr-o varietate mare de produse hranitoare intr-o proportie echilibrata din care ii dai portii mici, ca sa nu il coplesesti cu prea multa mancare. De exemplu, ii poti oferi putina carne, putine legume, o bucata de branza, un suc natural si proaspat de fructe si il lasi pe el sa aleaga ce anume doreste sa manance. Cu siguranta nu va manca tot.

Nu rata nici: 6 sfaturi daca ai un copil mofturos la mancare

Ca sa pacalesti un copil mofturos la mancare, incearca sa ii prepari sau sa ii prezinti alimentele pe care stii ca le respinge separat de alte portii de mancare.

De exemplu, daca copilului nu ii plac morcovii, nu insista sa ii tot pui pe farfuria cu mancarea principala. In schimb, pune-i intr-un bol separat pe masa, prezentati atractiv. Permite-i sa aleaga daca vrea sau nu sa ii manance.

Incearca sa servesti alimente in moduri noi, originale. De exemplu, daca copilul tau insista ca uraste pastele, incearca sa ii servesti paste sub forma de fundite sau de personaje de desene animate. Sau taie-i legumele in forme comice si ai sanse mari ca sa manance alimentele pe care pana atunci le refuza.

Transforma momentul mesei in familie intr-o ocazie placuta si pozitiva de a fi impreuna. Evita conflictele, tensiunile sau sursele care distrag atentia de la mancare si de la relationarea intre membrii familiei. Printre acestea se numara televizorul sau jocuri sau jucarii aduse la masa ca sa distraga atentia copilului de la mancare, dar sa fie manipulat de parinti sa manance ce are in fata. Mancatul inconstient dezvolta obiceiuri nesanatoase in viitor. Copilul nu va sti sa isi recunoasca propriile semnale ale corpului cu privire la senzatia de foame, de satietate si de placere.

Te mai poate intersea si: Ce este de facut cand bebe este mofturos

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/11/2021