Sunca
Sunca are un continut variabil de grasimi (depinde de producator), are o cantitate mare de sodiu, iar ingredientele de cele mai multe ori o indeparteaza de alimentul ideal pentru copilul tau.
De cele mai multe ori, sunca este obtinuta din resturi de porc, adaos de amidon, aditivi alimentari (nu rareori periculosi).
Ingrediente des folosite la productia de sunca: carne porc, slanina, sorici, carne pasare separata mecanic, organe porc, apa, amidon de cartofi, proteina vegetala din soia, antioxidanti (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu), sare, zahar, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati, caragenan), potentiatori de aroma, conservanti (nitrit de sodiu), colorant natural (acid carminic).
Carnati/Crenvursti/Parizer
Ca si in cazul suncii, carnatii, crenvurstii si parizerul sunt fabricati din resturi si multe adaosuri nesanatoase. Pe langa continutul mare de grasimi, de sodiu, au in compozitie aditivi periculosi. Se consuma cat mai rar posibil.
In loc de concluzie… ce carne sa manance copiii nostri?
Ca rezumat, in topul listei carnurilor ce se pot da copiilor este carnea de curcan si carnea de pasare neaparat crescuta la tara, apoi carnea de vita. Procurati carne de la tarani, gasiti producatori independenti din afara marilor orase, fie intreband prin cunostinte, fie gasindu-i in pietele volante cu produse ecologice, in orice loc care va inspira incredere. Ii mai puteti gasi si contacta si prin oferta lor pe Internet; unii dintre ei isi ofera serviciile prin siteuri specializate. Pretul poate fi un pic mai mare, dar pentru sanatatea copiilor este cel mai bine. La fel si cu ouale: daca aveti cum sa luati din sursa sigura, de la tarani, asa sa faceti.
Daca nu aveti acces la o sursa de carne organica, aruncati prima apa in care a fiert carnea si abia din a doua apa puteti face supa, ciorba, iar din carnea fiarta se pot face alte mancaruri.
Ca sa fiti siguri ca preparati sanatos carnea, evitati prajirea sa in ulei. Cel mai bine este sa o fierbeti, sa o preparati la cuptor sau la gratar cu flacara indirecta. Nu se recomanda gratarul cu foc de lemne, fiindca picaturile de grasime cad pe carbuni, se aprind, se descompun in substante cancerigene si se intorc in friptura.
Imagine de Andreas Lischka de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie