Zeci de milioane de copii sunt, conform studiilor recente, supraponderali sau au o alimentatie nesanatoasa la varsta la care de alimentatie se ocupa exclusiv parintii lor. Pe acestia ii asteapta la varsta maturitatii diverse boli cronice. Dar, hai sa admitem: este destul de dificil sa iti determini copilul sa manance portia de legume si fructe cand el urla de-a dreptul dupa inghetata si cartofi prajiti.
Iti setezi singur copilul spre necazuri in viitor? Citeste care sunt cele mai mari greseli pe care le fac parintii cu privire la alimentatia copiilor lor.
Parintii de azi se confrunta cu cea mai dura batalie a alimentatiei copiilor din toate generatiile de parinti de pana acum.
Oriunde privesti, se gasesc la discretie pentru copii produse tip junk food sau pe baza de zahar in exces, iar ele sunt promovate agresiv direct catre consumatorul copil, in special prin reclamele de televiziune.
“Leguma aflata pe locul 1 consumata in medie la copii este cartoful. Cartoful prajit, din pacate” spune dr Christina Schmidt, specialist de nutritie a copiilor si autorul numeroaselor carti de specialitate in acest domeniu.
Ce este cu adevarat ingrozitor: Multi parinti nu vad care e problema.
“Parintii chiar nu inteleg ce inseamna excesul de greutate pentru sanatatea viitoare a unui copil sau ce consecinte exista pentru sanatate daca el mananca junk food”, spune William H. Dietz, M.D., director al Diviziei de Nutritie, activitate fizica si obezitate CDC.
De ce?
Multi parinti nu cunosc continutul nutritional al mancarii servite copilului sau. Altii nu vor sa joace rolul de „rau” si sa forteze consumul de legume si fructe copilului mofturos.
Cu toate acestea, obezitatea din copilarie poate scurta speranta de viata cu pana la 5 ani si sa conduca la boli de inima, diabet tip 2 sau unele forme de cancer, spune dr Dietz.
Un studiu din 2010 publicat in International Journal of Pediatric Obesity a descoperit ca acei copii obezi cu burta mare sunt in mai mare risc ca pe viitor sa aiba probleme de inima.
Ce alimenteaza aceasta epidemie de obezitate in randul copiilor?
Intai de toate, insuficienta miscare fizica. Apoi, prea mult timp in fata televizorului si computerului, spun expertii.
Ca o consecinta a presiunii mediatice, a reclamelor de la tv, copiii cer acele alimente pe care le vad in reclame, spune dr Dietz.
Aici este locul si momentul cand un parinte ferm trebuie sa intervina.
Indiferent cat de puternica este influenta mediului exterior, ceeace faceti in casa trebuie sa fie mai puternic pentru un copil.
Iata cele 5 greseli pe care parintii le fac cand isi hranesc copiii, conform specialistilor in nutritie lifescript.com:
Citeste continuarea: 1 2