Bucataria nu este locul de joaca al copilului, spun mamicile suparate ca odrasla tocmai a intrat pe taramul ciorbelor si al tocanitelor, inainte de a-l invita pe cel mic sa plece din aceasta incapere. Cu toate acestea, poate fi veselie in bucatarie, mai ales ca este un loc fascinant pentru copii. Ei ii observa pe adulti cum prepara mancarea si de multe ori sunt intrigati de mirosurile de aici. Chiar si cei mai mari sunt curiosi si vor sa vada cum sunt transformate diferitele ingrediente in felul de mancare favorit.
Cu toate ca nu este intotdeauna indicat sa le permiti celor mici sa intre aici, poti lua in calcul aceasta varianta pentru a te ajuta, insa numai atunci cand ai timp sa le explici pe indelete cum se desfasoara fiecare proces in parte.
Cu siguranta va fi veselie in bucatarie cu copiii acolo.
Ei te pot privi in timp ce gatesti si chiar te pot ajuta cu lucruri marunte precum aranjearea mesei sau sa aduca ingredientele de care aveti nevoie. Daca sunt mai marisori, ii poti invata cum sa sparga ouale sau sa masoare cantitatile. Chiar si adolescentii pot fi convinsi sa intre in bucatarie daca le promiteti ca pot alege mancarea favorita iar voi ii veti ajuta sa o prepare.
Citeste si: Cum inveti copiii sa gateasca
Transforma veselia in bucatarie in beneficii
1. Prescolarii vor vedea cum sunt pregatite mancarurile favorite si pot capata oarece experienta, ceea ce e o mdalitate excelenta de a invata si de a se simti folositori in familie.
2. Scolarii pot invata regulile de baza ale bucatariei si vor deveni tot mai buni pe masura ce vor combina ingredientele. In acest timp vei putea sa-i vorbesti despre diete sanatoase si de ce ai ales ingredientele pe care tu le folosesti acum. Aceasta poate fi baza pentru ca in viitor sa aleaga sa manance sanatos.
3. Adolescentii ar putea profita de sansa de a-si imbunatatii calitatile de bucatar – nu se stie niciodata cand vor avea nevoie de ele. Ei pot fi de asemenea interesati sa incerce si bucatarii exotice. Spune ca ar fi tentat de mancarurile asiatice? Cumparati ingredientele necesare si incercati sa preparati impreuna o reteta.
Si parintii au de castigat de pe urma acestor experiente. In primul rand petrec timp de calitate alaturi de copii. In plus, ce poate fi mai placut decat sa te bucuri de bucatele pe care le-ati preparat impreuna.
Sfaturi pentru ca veselia in bucatarie sa se desfasoare in deplina siguranta
1. Alege timpul potrivit
Daca tot ii aveti pe copii alaturi de voi in bucatarie, nu trebuie sa fiti presat de timp. Decat sa-i implicati in prepararea cinei la foc rapid, cand nu aveti timp de pierdut, mai bine alegeti sa faceti asta cand veti prepara mancarea pentru weekend asa ca puteti sta de vorba pe indelete. In plus, avandu-i pe cei mici in bucatarie trebuie sa fiti bine odihniti pentru a nu va enerva. O idee buna ar fi si prezenta altui adult in bucatarie care sa nu-l scape din ochi pe micul bucatar.
2. Alege sarcinile potrivite
Planifica inainte ceea ce veti prepara impreuna. Pentru cei mai micuti ar fi o ideea buna sa pregatiti reteta care au sub 5 ingrediente. Astfel, micutele ajutoare nu trebuie sa astepte in timp ce tu esti implicat in diverse activitati adiacente. Copiii mai mari pot incerca retete mai complicate dupa ce au capatat ceva experienta.
Dupa ce ai ales reteta pe care o veti pregati, gandeste-te si la sarcinile pe care copilul va trebui sa le faca de unul singur. Spre xemplu, cei care stiu sa citeasca nu vor avea nici o problema sa urmareasca ingredientele de pe reteta si sa te ajute la masurarea lor. Cei prea mici pentru o asemenea activitate pot pune ingredientele intr-un castron. Un copil si mai mare, poate face toate aceste activitati, inclusiv masurarea si combinarea lor fara ajutor.
3. Subliniaza importanta sigurantei
Copii trebuie supravegheati in timp ce se afla in bucatarie. Prescolarii trebuie invatati sa nu atinga plitele incinse sau tavile scoase din cuptor.
Iata cateva sfaturi pentru siguranta:
– spune-i de mai multe ori unde este Ok sa puna mana si care sunt lucrurile care il pot rani;
– vorbeste-le despre lucrurile recomandate copiilor si cele pentru oamenii mari;
– stabileste regulile din bucatarie, precum spalatul mainilor sau neatingerea tavilor din cuptor si a cutitelor. Chiar si copiilor mai mari trebuie sa li se atraga atentia mai ales daca folosesc cutitul sau sunt langa cuptor.
4. Relaxeaza-te
Copiii nu trebuie judecati dupa cum se descurca in bucatarie. Chiar si adultii pot avea probleme aici. Pentru ca experienta sa fie cat mai placuta, permite sa se faca putina dezordine si incearca sa-ti pastrezi calmul. Daca lucrurile nu merg foarte bine, ouale nu sunt sparte ci zdrobite, explica-i inca o data copilului cum trebuie procedat si lasa-l sa incerce din nou. Vor deveni mai buni pe masura ce repeta.
Si, nu in ultimul rand, felicita-ti micutul ajutor pentru treaba bine facuta. Lasa-l pe el sa guste primul indiferent de felul preparat si intreaba-l ce veti gati data viitoare.
Te mai poate interesa: 4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
Imagine de Andrzej Rembowski de la Pixabay
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL FINANCIAR la începutul săptămânii 7-13 octombrie 2024
4 ZODII care intră într-un sezon de RENAȘTERE în TOAMNA 2024