Ce este fluorul, care sunt sursele de fluor la copii şi cum vă puteţi asigura că beneficiază de o cantitate suficientă, însă nu excesivă.
Fluorul este prezent în mod natural în numeroase alimente şi în unele tipuri de apă potabilă, însă cantitatea de fluor variază de la o regiune la alta. Majoritatea apei îmbuteliate nu conţine fluor. Apa fluorizată se asociază cu o reducere de 20 – 40% a incidenţei cariior.
Remineralizare
Fluorul combate cariile dentare prin două mecanisme. În primul rând, este absorbit în şi devine componentă a structurii dinţilor aflaţi în creştere. În al doilea rând, acţionează atunci când intră în contact cu suprafaţa dintelui, în timpul periajului. Fluorul previne ca acizii produşi de bacteriile din placa dentară sa dizolve smalţul dentar, substanţa dură care protejează dintele. Fluorul permite de asemenea, dinţilor afectaţi de acţiunea acizilor să se auto-repare printr-un proces denumit remineralizare. Fluorul nu poate repara cariile dentare, însă poate întrerupe evoluţia cariilor dentare şi poate preveni apariţia unor noi carii.
Copiii cu vârsta peste 2 ani necesită o pastă de dinţi fluorizată pentru a le proteja dinţii împotriva cariilor dentare. Cu toate acestea, excesul de fluor poate determina apariţia fluorozei, care poate duce la exfolierea sau decolorarea dinţilor. Pentru a evita aceasta, copiii cu vârsta sub 6 ani trebuie să folosească o cantitate de pastă de dinţi de dimensiunea unui bob de mazăre şi să fie supravegheaţi în timpul periajului pentru a minimiza ingestia. Copiii cu vârsta sub 2 ani pot să utiliza o pastă de dinţi fără conţinut de fluor. Consultaţi medicul dentist pentru a alege o pastă de dinţi potrivită nevoilor copilului dumneavoastră.
Necesarul de fluor la copii
De obicei, copiii cu vârsta sub 6 luni nu au nevoie de suplimente cu fluor. În cazul în care apa nu este fluorizată, medicul dumneavoastră sau medicul dentist poate prescrie un supliment cu fluor după împlinirea vârstei de 6 luni. American Academy of Pediatricians (ADA; Academia Americană de Pediatrie) recomandă ca aceste suplimente cu fluor să fie administrate zilnic copiilor cu vârsta între 6 luni şi 16 ani. Doza administrată depinde de cantitatea de fluor existentă în mod natural în apă şi de vârsta micuţului.
Expunerea excesivă la fluor
Conform ADA, sugarii necesită o cantitate mai mică de fluor decât copiii mai mari şi adulţii. Dacă sunteţi îngrijorat că sugarul este expus unei cantităţi excesive de fluor, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu medicul dentist. Există o serie de opţiuni sub formă de formule gata de administrare .
În cazuri rare, pot apărea efectele toxice ale fluorului în situaţia în care copilul consumă o cantitate mare de fluor într-o perioadă scurtă de timp. Mai frecvent, au fost raportate cazuri de supradozaj cu fluor la copiii cu vârsta sub 6 ani.
Simptomele pot include greaţă, diaree, vărsături, dureri abdominale, creşterea secreţiei de salivă (hipersalivaţie) sau senzaţie amplificată de sete. Simptomele apar la 30 de minute după ingestie şi pot persista până la 24 de ore. Din fericire, de obicei, consecinţele nu sunt severe. Dacă însă suspectaţi faptul că micuţul a ingerat o cantitate mare de produs fluorurat, trebuie să sunaţi la numărul de urgenţe.
De aceea este important să nu păstraţi pastele de dinţi, apele de gură sau alte produse cu conţinut de fluor la îndemâna copiilor, ci chiar într-un dulap închis cu cheie. Trebuie să supravegheaţi mereu copiii de vârstă mică în timpul periajului pentru a preveni ingestia pastei de dinţi sau a altor produse cu conţinut de fluor.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025