Daca esti in cautarea unui loc de vacanta si oscilezi intre mare si Dunare, sa stii ca Gura Portitei, un fost sat de pescari lipoveni, este destinatia perfecta. Acesta este locul unde, in urma cu mai bine de doua decenii, pescarii lipoveni isi intindeau plasele si, totodata, locuiau in colibe acoperite cu stuf.
In prezent, Gura Portitei este un loc foarte cunoscut si apreciat printre turistii din intreaga lume. O combinatie intre rustic si modern, clasic si traditional si, totodata, un loc al drumetiilor si al vacantelor tineresti.
Te mai poate interesa Cheile Gradistei – mica Elvetie din Romania
Cum ajungi la Gura Portitei
Pentru a te bucura de frumusetea locului si a petrece cateva zile de distractie in sanul naturii, poti urma doua drumuri. Unul dintre acestea este preferat de ciclisti, fiind un traseu pe care numai astfel il poti parcurge. Este vorba de drumul dintre Vadu – Periboina si Gura Portitei, care este mai putin recomandat de localnici, fiind riscant.
Al doilea drum este prin Jurilovca. Odata ajuns aici, poti lua vaporasul pentru a ajunge la Gura Portitei. Este un drum superb care iti permite sa te bucuri de frumsuetea apei si sa admiri pasarile care cuibaresc prin stufaris.
Te mai poate interesa Baile Tusnad – o destinatie de vacanta pentru intreaga familie
Scurta descriere a satului de vacanta Gura Portitei
Satul Gura Portitei este asezat pe o limba de nisip, chiar pe malul marii. Imaginea este cat se poate de pitoreasca, fiind dominata de casutele acoperite cu stuf si vopsite in albastru si alb – culorile specifice taranilor de pe langa Dunare.
Venind cu vaporasul din Jurilovca, vei ancora in Gura Portitei la un cheu unde te asteapta o lotca veche de pescari plina cu flori.
Vei fi placut impresionat de fumusetea plajei care se remarca prin nisipul fin, auriu, si de apa curata a marii. Locul este dotat cu umbrare din stuf sub care sa te poti relaxa si adaposti de arsita verii.
Plaja de la Gura Portitei are cca 4 kilometri si este impartita in zona publica si zona protejata. In zona interzisa a plajei, care este bine delimitata de un gard, au acces doar pescarusii. Plaja de la Gura Portitei este recunoscuta ca fiind locul de unde poti strange scoici cu galeata.
Citeste si despre Baile Herculane – turism inteligent pentru sanatate
Cazare si agrement la Gura Portitei
La Gura Portitei a fost deschis in urma cu 30 de ani un complex turistic, fiind primul loc de vacanta din Romania de pe malul marii care a primit trei stele. Investitia a fost de mare amploare, terenul fiind concesionat pe durata a 49 de ani.
Aici poti gasi cazare la casute de lemn, vopsite in culorile Dunarii – alb si albastru. Totodata, complexul ofera cazare si la vile si hoteluri. In general, toate sunt inchiriate, si, daca vrei sa gesesti cazare in perioada estivala, este bine sa iti faci rezervari din timp, locul fiind foarte solicitat de turistii din intreaga lume.
Zona este linistita, chiar daca animata si cu posibilitati de distractie in fiecare seara. Ziua poti inchiria si hidrobiciclete sau barci cu vasle. Totodata, contra cost, poti avea acces la piscina pentru intreaga zi, poti face excursii cu salupa pe canalele Dunavat si Dranov, sau te poti bucura de mese delicioase pe baza de peste.
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ