Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au preferat intotdeauna incalzirea traditionala, pe lemne, si nici astazi, dupa aparitia atator moduri de incalzire a locuintei nu se dezic de la simbolistica romanului in comuniune cu natura.
Daca in cele mai vechi timpuri, romanii foloseau soba pe lemne pentru a incalzi locuinta, acestia aveau si posibilitatea de gati diverse preparate, apoi sa le pastreze la o temperatura rezonabila. De atunci si pana la moda semineelor nu a fost decat un pas – 2010, cand am devenit, din nou, interesati de incalzirea locuintei cu ajutorul combustibilului lemnos.
Evident ca semineul sau soba pe lemne poate fi intotdeauna imbunatita, cum de altfel ne-o demonstreaza si evolutia tehnologiei.
Daca esti in cautarea celei mai eficiente sobe sau semineu pe lemne, iata la ce ar trebui sa acorzi importanta:
Functionalitatea
Daca nu vrei sa investesti intr-un semineu de tip centrala, cand optezi pentru o soba pe lemne trebuie sa ai in vedere cat de eficienta este in incalzirea spatiului. De exemplu, semineele fara serpentina sau sistem de radiatoare atasat pot incalzi maximum o camera de 20 de metri patrati, pana la 22 de grade Celsius, dar nu va putea crea confort termic ridicat in intreaga locuinta.
In cazul in care iti doresti sobe pe lemne cu spatiu pentru prepararea mancarii, atunci ar trebui sa iti pui urmatoarea intrebare: “este suficienta o plita cu un ochi sau imi trebuie mai multe?”. De regula, sobele pe lemne, prevazute cu plita, au si cuptoare, cu un volum intre 20 la 50 de litri, insa ar fi ideal sa verifici si adancimea, latimea si inaltimea acestui spatiu, astfel incat sa se potriveasca obiceiurilor tale culinare.
Puterea calorica
Specialistii estimeaza ca 8kW sunt suficienti pentru a incalzi un volum de 100 de metri cubi, dar necesarul de putere termica se calculeaza luand in considerare si urmatoarele criterii: tipul de izolatie al cladirii si temperaturile exterioare. Ca sa alegi modelul eficient, poti cere ajutorul unui specialist din magazinele de specialitate, precum este si Alego.ro, sau te poti folosi de calculatoare online, special concepute pentru asta.
Dupa calculul necesarului de putere, te poti orienta catre sobele pe lemne de la 5 la 10 kW (nivelul maxim de putere pe care il garanteaza producatorul in conditii optime de utilizare continua a sistemului). Daca pentru incaperea pe care vrei sa o incalzesti ai un necesar de 4-5 kW, alege un model cu putere nominala de 7-8 kW.
Materialele folosite
Cel mai adesea, modelele pe lemne au un focar semineu din fonta, dar exista si modele confectionate din otel sau tabla emailata. Fonta preia si transmite caldura mai greu decat aluminiul sau cuprul, asa ca o si pierde mai incet, deci obiectul ramane cald si dupa ce focul s-a stins.
Stilul
Pentru cei mai multi cumparatori, stilul este un criteriu esential in procesul de cumparare. In functie de materialul din care sunt fabricate si dupa cum sunt prelucrate, acestea pot fi moderne (din fonta, suple, cu portita din sticla pentru a crea aceeasi atmosfera precum un semineu), clasice (samotate, masive, cu un cuptor spatios si plita larga, de circa 50 pe 75 de centimetri) sau cu alura rustica (porti de fier, tabla cu aspect de teracota).
Daca nu ai luat o decizie de achizitie si vrei sfaturi personalizate, insotite de expertiza si experienta indelungata, alege Alego.ro, site care iti ofera accesorii si solutii de incalzire a locuintei sigure, eficiente si la costuri accesibile. In plus, specialistii asigura si transportul gratuit, precum si montajul pentru orice produs achizitionat de pe site.
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ