Ne întrebam cum de este posibil să fie persoane care să se descurce să mănânce bine fără să cheltuiască mai mult de 100 de euro pe lună şi cum de sunt alţii care dau aceeaşi sumă de bani pe o săptămână şi tot se plâng că au insuficient.
Adevărul este unul destul de simplu: cu toţii ne adaptăm la bugetul pe care îl avem. Atunci când bugetul este mare cumpărăm fără să ne uităm niciodată la preţ. Nu îl consultam poate decât în cazuri de alegeri exotice, gen pomelo sau radicchio. Mai degrabă ştim dacă un restaurant este sau nu în gama de scump. Iar aceste alimente scumpe nu sunt în niciun caz indispensabile. Poţi trăi relaxat fără somon afumat.
Dacă însă vrei să păstrezi bugetul pentru mâncare în anumite limite şi te întrebi de ce nu reuşeşti atunci îţi propunem să fii atent la următoarele aspecte:
Cheltuieli zilnice mărunte
Chiar dacă sunt mici, cheltuielile zilnice dintr-o lună se adună. Fii atent la ce fel de pâine cumperi. Oare arunci din ea? Îţi cumperi zilnic dulciuri sau alte gustărele? Îţi cumperi zilnic apă sau sucuri?
Dacă răspunsul este da atunci vei reduce cheltuielile dacă vei face modificări de comportament. De exemplu, un măr în loc de ceva dulce, apa în loc de suc, pâine integrala simplă în loc de fel de fel de specialităţi. La fel, găseşte o altă soluţie în loc să cumperi sticle mici de apă în permanenţă. Te-ai gândit la un filtru de apă? Vei fi uimit să afli cât de mult poţi economisi astfel.
Alimente mai scumpe
Există unele alimente care sunt mai scumpe şi dacă vrei să reuşeşti să aloci un buget mai mic pentru cumpărături atunci trebuie să ştii care sunt acestea şi să le cumperi mai rar.
De exemplu caşcavalul. Ni se pare banal, îl cunoaştem din copilărie, nu are cum să fie mult. Dar este o specialitate şi are un preţ destul de piperat. Faţă de o telemea, de exemplu. Şi poate este un lucru bun că este aşa pentru că este o brânză foarte săţioasa şi poate ajunge să aibă dublu numărul de calorii. Deci oricum ar trebui să îl mâncăm puţin.
Carnea roşie şi mezelurile. Toate aceste feluri de carne sunt mai scumpe decât majoritatea alimentelor pe care le-ai putea cumpăra. Ajunge să arunci un ochi rapid peste bonul de cumpărături ca să îţi dai seama de asta. Primul sfat ar fi să renunţi la mezeluri. Oricum nu sunt sănătoase. Mai bine îţi faci o omletă. Al doilea sfat să te înveţi să mănânci mai puţină carne şi mai multe legume. Au de câştigat şi corpul şi puşculiţa. Tu când ai gătit ultima oară naut?
Citeste continuarea pe GASTROPEDIA.RO.