“Fiica mea de 17 ani ne-a anuntat intr-o seara ca renunta la liceu si vrea sa se mute cu iubitul ei. Eu si sotul meu am fost socati. Am incercat sa o convingem ca viata e grea, ca va obtine mult mai greu job-uri fara scoala. Insa n-a vrut sa ne asculte. Am aflat ca baiatul avea acasa o situatie grea si de aceea dorea cu atata ardoare sa plece. Atunci eu si cu sotul meu am luat o hotarare. Am fost de acord ca cei doi sa se mute impreuna la noi acasa, cu conditia sa nu renunte la scoala. Fata si baiatul s-au mutat impreuna, impart acelasi dormitor si ajuta familia la treburile casnice, mergand totodata la scoala. Daca cineva mi-ar fi spus acum cativa ani ca voi fi de acord cu aceasta situatie, i-as fi spus fara ezitare ca e nebun. Desi multi imi spun ca fac o greseala, eu cred ca nu aveam de ales. Sunt convinsa ca daca fiica mea ar fi renuntat la scoala, ar fi ratat orice sansa de a duce o viata buna. Timpul spune daca am dreptate sau nu”, povesteste doamna I.
Pro si contra
Parerile sunt impartite. Unii consilieri spun ca acest tip de compromis denota multa intelepciune din partea parintilor care isi sustin copiii indiferent de situatie. Si ca un astfel de ajutor, chiar si in cazurile in care fetele raman insarcinate, ii determina pe copii sa nu renunte la scoala. Multi parinti din ziua de azi tolereaza lucruri pe care parintii sau bunicii lor nu le-ar fi tolerat vreodata, din dorinta de a nu-si pierde copiii. Parintii se tem de violenta sau exploatarea la care ar putea fi supusi copiii lor daca pleaca de acasa si infrunta viata timpuriu.
Altii spun ca acceptarea concubinajului de la o varsta atat de mica este de fapt o slabiciune din partea parintilor care, incapabili sa puna piciorul in prag si sa interzica o astfel de situatie, cedeaza cu scuza ca isi stiu copiii in siguranta si ca, astfel, ii protejeaza si mentin si relatia cu copiii lor in termeni agreabili. Nu e neaparat o chestiune de acceptare, din partea parintilor, ci mai degraba o chestiune legata de alegeri, spun specialistii. Daca parintii aleg sa nu ar fie de acord cu “concubinajul”, copiii ar avea de ales sa plece de acasa, sa renunte – cel mai probabil – la scoala, sa vada pe propria piele ce inseamna sa intretii o familie sau sa accepte alegerea parintilor. Pana la urma, parintii nu le pot face tot timpul pe plac copiilor.