Shop
Ultimele 100 de articole

Psiholog Roxana Stoica: Este partenerul predestinat doar o iluzie?

10 iulie 2017, , Vizualizări:
partener predestinat - sfatulparintilor.ro - pixabay_ com - death-2356320_1920

Mentinerea unei relatii de cuplu satisfacatoare este un deziderat tot mai dificil de atins in zilele noastre, caci societatea actuala, orientata spre consum, incurajeaza  celibatul.  Persoanele singure muncesc mai mult și implicit investesc mai mult in procurarea unor “surogate”, de obicei de ordin material, dar cu efect pe termen scurt, pentru satisfacerea nevoilor in lipsa unei relatii de cuplu. Promovarea in exces a perfectiunii, a standardelor nerealiste privind frumusetea și atributele persoanelor de succes, intretin iluzia partenerului perfect. Una dintre cauzele pentru care relatiile devin dificile, se incheie precoce, sau nici nu incep, este așteptarea  gasirii  “sufletului pereche”, care anunta o “dolce vita” perpetua, ferita de provocari, nepotriviri sau divergente.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași de gandirea magica, care influenteaza și in prezent viziunea asupra relatiilor. Este mai simplu sa predai responsabilitatea pentru relatia ta, unei forte externe, numite Dumnezeu, karma, divinitate etc., potrivit credintei fiecaruia. Numai ca aceasta este o modalitate pasiva de a trata experientele și implicit relatiile. Dezamagirea este posibila numai in prezenta amagirii, ce se construiește temeinic inca din copilarie, pe baza mesajelor continute de basmele cu feti frumoși și zane, a lectiilor parentale, și sustinute ulterior in cercurile de prieteni cu aceleași veleitati. Astfel, se  inoculeaza așteptarea ca vom gasi un “suflet pereche” alaturi de care “vom trai fericiti pana la adanci batraneti”. Insa nu suntem invatati cum sa selectam partenerul potrivit, cum  sa gestionam relatiile, și cand este cazul  sa renuntam la o relatie toxica.

Mitul partenerului predestinat hranește iluzia care ne atrage in mrejele unei capcane ce genereaza autoamagire.  Aceasta credinta blocheaza atat initierea unei relatii, cat și dezvoltarea acesteia. Inca de la primele semne de nepotrivire, “iluzionatul” saboteaza sau incheie relatia, dupa care se autoconvinge ca “așa a fost sa fie”.  Deseori pasiunea este confundata cu iubirea, și indata ce se domolește focul euforiei dat de indragostire, oamenii incep sa se intrebe daca cel de langa el/ea, este “alesul”. Nimic greșit in a-ti pune intrebari, dar diferenta o face rationamentul raspunsului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.