In ciuda faptului ca medicina a facut progrese imense in diagnosticarea si tratarea tumorilor maligne, cancerul continua sa fie una dintre cele mai intalnite cauze ale mortii oamenilor care traiesc in tarile industrializate. Potrivit calculelor 1 din 3 persoane va muri din cauza unei forme de cancer.
Desi este adevarat ca radioterapia si chirurgia sunt capabile sa vindece unii bolnavi si ca chimioterapia si-a dovedit eficacitatea in tratarea a 10 tipuri de tumori maligne, rata mortalitatii din cauza cancerului nu a scazut considerabil in ultimii 25 de ani.
Aproximativ 60% dintre pacientii bolnavi de cancer descopera ca boala este atat de raspandita in corp incat chimioterapia nu poate fi utilizata in dozaje suficient de mari pentru a distruge celulele canceroase din cauza toxicitatii sale foarte mari. Multi nu pot fi expusi la chimioterapie, interventia chirurgicala sau radioterapia din cauza efectelor secundare. Si, in plus, exista cateva tipuri de tumori pentru care la ora actuala nu exista niciun fel de tratament.
Din fericire, insa, natura ofera solutii la aceasta problema. Exista o leguma care are in componenta agenti anti-tumori. Acest agent este vitamina B17, cunoscuta ca amgdalina. Potrivit oamenilor de stiinta vitamina B 17 este vitala pentru ca oamenii sa traisca fara grija ca se pot imbolnavi de cancer.
Cea mai mare concentratie de vitamina se gaseste in semintele fructelor rozacee, precum samburele de caisa sau migdalele amare.
Diferite documente vechi (2.500 de ani IC) provenind din Egiptul Antic si China mentioneaza despre derivatiile terapeutice ale migdalelor amare. Papirusurile egiptene (datate cu 5000 de ani in urma) vorbesc despre folosirea „aqua amigdalorum” pentru tratarea unor tumori ale pielii. Insa studiul sistematic al vitaminei B 17 a inceput abia in prima jumatate a secolului trecut, cand chimistul Bohn a descoperit-o in anul 1802. In curand multi cercetatori au devenit interesati de acest extract pe care l-au numit amigdalina.