Vitamina C este esențială pentru organismul nostru, mai ales că acesta nu o poate o produce singur. Descoperă beneficiile mai puțin cunoscute ale vitaminei, și bucură-te de ele!
Termenul de vitamine și-a făcut apariția la începutul secolului XX. Iar interesul care le-a fost acordat, de către cadrele medicale, subliniază o dată în plus rolul lor vital pentru organismul uman.
Vitamina C nu constituie o excepție. Astăzi, la peste o sută de ani din clipa când a fost izolată și denumită “acid ascorbic”, vitamina C rămâne a fi unul dintre cele mai cunoscute suplimente alimentare. Iar descoperirile pe care le fac cercetătorii din domeniu, nu încetează să ne uimească.
Cine, unde și când a descoperit pentru prima dată vitamina C?
În mod ciudat, adesea, prezența se revelează prin absență. Așa s-a întâmplat cu vitamina C.
Deși nu o cunoșteau încă, egiptenii notau, în 1550 î.Hr., simptomele unei boli similare cu scorbutul. Și, în vederea tratării bolii, datorate, cum s-a demonstrat mai târziu, lipsei de vitamină C în alimentație, recomandau consumul de ceapă – plantă ce conține acid ascorbic, adevărat – în cantități mici.
Primul care a reușit să izoleze vitamina C și să descrie reacțiile ei a fost un fiziolog şi biochimist de origine română! Albert Szent-Gyorgyi, doctor în medicină, al cărui tată era născut la Marosvásárhely (astăzi Târgu-Mureş), a primit Premiul Nobel pentru medicină în 1937, tocmai pentru această descoperire.
Începând cu anii ’30, vitamina C este disponibilă atât în variantă naturală, cât și în versiune sintetică.
Citeste si: Vitamina C. Beneficii. Top surse de Vitamina C pentru tine si copilul tau
Care sunt sursele mai puțin cunoscute de vitamina C?
Deși tindem să credem că citricele sunt principalii, ba chiar unicii furnizori de vitamina C, expertizele de laborator vin să ne contrazică. Fructe precum ananasul, pepenele galben sau mango reprezintă, de asemenea, surse importante de vitamina C.
O sută de grame de ananas aduce organismului nostru 79 de miligrame de vitamina C! Aceiași cantitate de pepene galben – 47 mg., iar de mango – 36,4 mg.
Roșiile sau zucchini trebuie luate de asemenea în calcul. 300 de mililitri de supă de roșii furnizează 6,4 miligrame de vitamina C, iar o porție de zucchini – 11.
Ce beneficii excepționale are vitamina C pentru organism?
Vitamina C nu este deloc întâmplător în topul listei de suplimente alimentare. Nenumăratele sale beneficii vorbesc de la sine. Iată doar câteva dintre ele:
Vitamina C reduce riscul de infarct miocardic
Un studiu efectuat în baza a circa 300.000 de participanți a scos la iveală că, după 10 ani, pacienții cărora li s-a administrat, zilnic, cel puțin 700 mg. de vitamina C, au prezentat un risc de 4 ori mai mic de a face infarct sau a suferi de o boală cardiacă.
Vitamina C previne apariția anemiei și a deficitului de fier în organism
Fierul este important pentru organism, contribuind la transportarea oxigenului. Suplimentele cu vitamina C pot ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului din alimentație. Acest lucru este util în special pentru vegetarieni, dat fiind faptul că ei sunt lipsiți de sursa majoră de fier – carnea. Cercetările arată că, simpla administrare a 100 mg. de vitamina C, poate îmbunătăți absorbția de fier cu 67%!
Nu rata nici: Ce boli vindeca kiwi. Beneficii uimitoare ale kiwi pentru sanatate
Vitamina C protejează și îmbunătățește memoria
Deficitul de vitamina C a fost strâns legat de problemele care apar în procesul de gândire și memorare. Mai mult, studiile au arătat că persoanele cu demență prezintă nivele mai scăzute de vitamina C în sânge.
Pentru mai multe detalii legate de beneficiile miraculoase ale vitaminei C asupra organismului, dar și despre doza zilnică de vitamina C recomandată de medici, accesați acest link.
foto: Depositphotos.com
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ