Tulburările de somn: cauze, simptome și de ce somnul este important - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tulburările de somn: cauze, simptome și de ce somnul este important

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Tulburările de somn: cauze, simptome și de ce somnul este important
Tulburările de somn
Credit foto: Depositphotos.com

Cum ai dormit? Răspunsul la întrebarea asta spune mai multe despre noi decât credem. „Excelent”, „binișor”, „cât de cât”, „prost de tot”.

Mult timp, somnul a fost definit ca „absența conștiinței”. Una din cheile de interpretare ale problemelor cu somnul este folosirea interschimbabilă a termenilor „somn” și „odihnă”. Deși le atribuim același sens, cele două fenomene sunt complet diferite, iar înțelegerea acestor distincții ne pot ajuta să obținem un somn mai liniștitor.

Somnul este starea fizică și mentală în cadrul căreia experimentăm o detașare senzorială față de împrejurimi. El ne influențează starea de spirit și performanța cognitivă, e esențial pentru sănătatea sistemului nostru imunitar și ne ajută să ne reglăm apetitul.

Somnul este o stare caracterizată din punct de vedere comportamental prin:

• scăderea conștiinței

• adoptarea unei posturi caracteristice și cu reducerea mișcărilor

• reducerea sensibilității la stimuli

În anii 1950, datele sugerează că majoritatea dormeam aproximativ opt ore pe noapte. În ziua de azi, dormim cu o ora jumate pâna la două ore mai puţin în fiecare noapte, deci suntem în liga şase-ore-şi-jumate-pe-noapte.

Așa-zisul ceas biologic este responsabil de reglarea ciclurilor de somn, controlează starea de oboseală și spune când avem nevoie de odihna sau când ne simțim revigorași și energici. Acționează în cicluri de 24 de ore, cunoscute drept ritm circadian. Nevoia de a dormi ține de homeostazia somnului și ar putea avea legătură cu nivelul unui compus organic produs de către creier, adenozină. Ritmul circadian (ritmul biologic ce se repetă la fiecare 24 de ore) este un ritm complex, care guvernează nivelul nostru de alertă din timpul zilei și din timpul nopții.

Complexitatea este dată de numeroasele mecanisme care sunt puse în mișcare și care pot fi, astfel, afectate: mecanismul molecular, biochimic, fiziologic și comportamental. Ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind. Și totuși – din tot acest interval, cât putem spune că reprezintă un somn de calitate? Într-o lume bazată pe hiperexcitarea centrilor noștri nervoși, nu e de mirare că 67% din adulți se confruntă cu perturbări ale somnului cel puțin o dată pe noapte (Philips Global Sleep Survey, 2019) și că 8 din 10 adulți încearcă să-și îmbunătățească somnul la nivel global, dintre care doar 40% au încercat să caute ajutor medical pentru a-și regla somnul (Philips Global Sleep Survey, 2019). Pe de altă parte, specia umană este singura care se privează de somn în mod deliberat. Desi petrecem, în medie, o treime din viață dormind, senzația de odihna nu vine întotdeauna la pachet cu somnul.

Privilegiem și devalorizăm somnul, în funcție de poziția în viață, de vârstă și de circumstanțe, explică Eric L. Hsu, cercetător australian specializat în sociologia somnului.

Cât ar trebui să dormim în funcție de vârstă

Somnul odihnitor presupune:

•16-18 ore la nou născuți, dar somnul nu este continuu, ci mai degrabă format din mai multe episoade, cel mai lung fiind de 2,5-4 ore. La 6 luni, există deja un somn continuu de aproximativ 6 ore. La 12 luni, durata somnului este redusă la 14-15 ore pe zi, acesta fiind concentrat seara și în unul sau două dormitări (somn în timpul zilei)
• 10 – 11 ore la copii. Unii cercetători consideră că scăderea este și din motive sociale, copiii întrerupându-și dormitul pentru a socializa și asimila (somnul din timpul zilei).
• 8,5 – 9,5 ore la adolescent. Studiile recente arată o scădere chiar până la 6 ore prin privare de somn indusă social, dar și a impactului pe care tehnologia și-l arata. Durata etapei 3 Non-REM și a timpului de adormire sunt diminuate, dar crește durata etapei 2 Non-REM, datorită mecanismelor hormonale care acompaniază pubertatea.
• 7-9 ore la adulți. Adulții de 65-75 ani se trezesc mai devreme cu 90 de minute și se pun la somn mai devreme cu 70 de minute, comparativ cu persoanele de 20-30 ani. Adulții trecuți de 65 ani vor avea mai multe treziri de-a lungul nopții și astfel o durată a somnului mai scurtă, deși nevoia de somn rămâne aceeași.

Comparativ cu un copil de 5 ani, o persoana de peste 65 ani va dormi cu 36% mai puțin. Cu toate acestea, mulți oameni nu dorm suficient. Aproape 30% dintre adulți dorm mai puțin de șase ore în fiecare noapte și doar aproximativ 30% dintre adolescenți dorm cel puțin opt ore într-o noapte din timpul școlii. De la naștere până la bătrânețe, au loc modificări semnificative ale modului în care somnul este menținut, ale procentelor de timp petrecute în fiecare din stadiile somnului și ale eficienței globale a somnului (adică cât de ușor este inițiat și menținut somnul). După o stabilitate relativă, cu mari cantități de somn cu unde lente în copilărie și început de adolescență, continuitatea și profunzimea somnului se degradează pe măsură ce se avansează în vârstă. Există diferențe individuale, în sensul că sunt persoane care au nevoie de mai puțin de 6 ore de somn și persoane care se simt odihnite doar dacă dorm mai mult de 10 ore. De asemenea, o aceeași persoană poate avea o nevoie mai scăzută sau mai crescută de somn în funcție de diverși factori.

La nivel global există o mișcare a specialiștilor și oamenilor de știință care-i încurajează pe medici să „prescrie somn“. În materie de recomandări medicale, somnul este esențial (pentru buna noastră funcționare), e lipsit de durere și fără efecte adverse. Iar când ne referim la a prescrie somn, nu vorbim de somnifere, ci de includerea unui program de somn de minimum 7 ore pe timpul nopții, cu administrare zilnică, 7 zile din 7.

Tulburările de somn

Tulburările de somn sunt consecinţa afectării directe sau indirecte a structurilor şi mecanismelor responsabile de iniţierea şi menţinerea stării de somn, a mecanismelor responsabile de realizarea tranziţiei somn-veghe şi a mecanismelor implicate în reglarea ritmului circadian.

Acestea sunt:

• Primare: cauzate de disfuncția sistemelor care controlează ritmul somn/veghe. Tulburări ce țin de inițierea și menținerea somnului sau de somnolența excesivă și se caracterizează printr-o perturbare în cantitate, calitate sau reglarea somnului. Tulburări primare ale somnului : insomnii, disomnii, parasomnia. • Secundare, comorbide sau dobândite: consecutive unor afecțiuni medicale, folosirii de medicamente sau alte substanțe sau cauzate de factori de mediu. De obicei se corectează dacă cauza este îndepărtată.

Insomnia

Insomnia este o tulburare care implică dificultăți în inițierea și menținerea somnului și treziri finale mai devreme decât la ora dorită, însemnând în final deteriorarea calităţii somnului. Uneori timpul total de somn poate sǎ fie normal, dar acuzarea insomniei sǎ fie legatǎ de lipsa alternanței normale în ciclurile somnului. Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn (6-12% din populație), este al doilea cel mai frecvent motiv de prezentare la medic (după durere). Insomnia este mai frecventă la femei (raport pe sexe: 1,4:1), una dintre explicații fiind schimbările hormonale prin care trec în timpul ciclului menstrual/ menopauzei sau în timpul sarcinii. Unele studii relevă că genetica are un rol important în manifestarea insomniilor, mai mulți membrii din aceeași familie pot să se confrunte cu insomnia.

Semne ale insomniei

• dificultate la adormire, fiind necesare mai mult de 40-50 de minute până la instalarea somnului

• trezirea mai devreme decât ora dorită și dificultăți în a readormi

• persistența stărilor de oboseală la trezire

• prezența migrenelor și scăderea imunității

• stări de somnolență și epuizare pe parcursul zilei, comportament dezorganizat pe perioada zilei

• schimbări frecvente de stare

• scăderea capacității de concentrare

• performanțe slabe la școală sau serviciu

Manifestările trebuie să apară cel puțin trei nopți pe săptămână, pe durata a cel puțin trei luni. Cele mai multe cazuri de insomnia au un debut cât se poate de brusc, în cursul unui stres psihologic, social sau medical. Insomnia primară persistă adesea mult timp dupa ce factorii cauzali originari s-au rezolvat, datorită intensificării excitației creierului și a condiționării negative. Problemele legate de rapiditatea modului de a adormi sunt mai frecvente în rândul adulților tineri, în timp ce dificultățile de a se menține adormit pe durata nopții sunt mai frecvente în rândul adulților de vârstă mijlocie și vârstnicilor.

Parasomnii

Sunt o clasă de tulburări de somn care provoacă mișcări și comportamente anormale în timpul somnului, care pot duce la deșteptarea intermitentă din somn. Parasomniile sunt tulburări ale tranziției la starea de veghe sau între stadiile somnului.

Parasomniile includ:

  • coșmaruri – trăirea activă a viselor, care devin recurente și apar în stadiul R care determină treziri în frică intensă sau emoții negative
  • scrâșnirea dinților sau încleștarea maxilarelor
  • somnambulism – comportamente complexe care duc la mișcări mari în pat sau mers pe jos în timpul somnului sau lipsa răspunsului când li se vorbește sau răspunsurile lor pot să nu aibă sens
  • sindromul picioarelor neliniștite
  • enuresis
  • paralizia de somn – poate să apară la adormire sau la trezire și constă în imposibilitatea de mișcare voluntară, însoțită deseori de halucinații vizuale

Hipersomnia

Hipersomnia se descrie prin somnolență excesivă pentru cel puțin o lună și care se manifestă, fie prin episoade de somn prelungite, ori prin episoade de somn în timpul zilei, survenind aproape zilnic. La persoanele cu hipersomnie, durata somnului poate varia între 9 și 12 ore și este urmată apoi de deșteptarea dificilă dimineața. Această deteriorare prelungită a vigilității la tranziția somn-vigilitate este denumită adesea “ beție de somn”. Calitatea somnului nocturn este normală. Somnul tinde a fi continuu. Somnolența excesivă în timpul orelor involuntare de vigilitate ia forma unei ațipeli intenționate sau a unor episoade involuntare de somn.

Narcolepsia

Narcolepsia este o necessitate subită de somn, precedată de pierderea tonusului muscular. Poate apărea în perioade de inactivitate, dar persoanele care suferă de narcolepsie pot adormi și în plină activitate. Somnul este superficial, întretăiat de treziri, vise deagreabile, reacții vegetative, transpirații. Narcolepsia rezultă aproape întotdeauna din pierderea celulelor producătoare de hipocretina (orexina) hipotalamica. Această deficiență de hipocretina poate fi testată din lichidul cefalorahidian efectuandu-se o puncție lombară. Persoana care suferă de narcolepsie poate resimți o incapacitate de deplasare sau vorbire de durată scurtă, chiar dacă este trează și conștientă. Aceste episoade pot dura de la câteva secunde, la câteva minute.

Episoadele de somnolență din narcolepsie sunt adesea descrise ca irezistibile și duc la somn nonintențional în situații inadecvate, spre exemplu când șofează sau participă la întâlniri sau susține o conversație. Substimularea, situațiile de activitate redusă grăbesc de regulă gradul de somnolență. Timpul de somn durează între 10-20 minute, dar se pot prelungi până la o oră, dacă nu sunt întreruperi. Persoanele cu narcolepsie au de regulă între 2 și 6 episoade de somn / zi ( intențional sau nonintențional), când nu sunt tratați. Dintre cauzele narcolepsiei pot fi un nivel scăzut al hipocretinei sau cauze genetice sau leziuni la nivelul creierului.

Tulburări de respirație în somn

Apneea centrală primară în somn este o tulburare de etiologie necunoscută, caracterizată prin episoade recurente de oprire a respirației fără a fi însoțite de un efort de ventilație. Blocarea căilor respiratorii sunt cauzate de relaxarea mușchilor care mențin în mod normal căile respiratorii deschise. Sforăitul este un simptom al apneei în somn sau trezirile bruște din cauza lipsei de aer sau senzația de gură uscată, durere în gât, durere de cap dimineața la trezire sunt câteva dintre simptomele tuburărilor de respirație în somn. Este mai frecventă la adulții în vârstă, la persoanele cu tulburări cardiace sau accident vascular cerebral și la persoanele care utilizează opioide pentru combaterea durerilor.

Tulburări ale ritmului circadian de somn

Elementul esențial al tulburării ritmului circadian de somn îl constituie un pattern persistent sau recurent de întrerupere a somnului, care rezultă dintr-o lipsă de sincronizare persistentă sau recurentă a tiparului de somn individual cu tiparul de somn dorit sau cerut de normele sociale. Somnul apare fie mult prea devreme de orele normale de somn, fie mult prea întârziat, fie dereglat complet de la o zi la alta. Aceste tulburări de ritm circadian pot fi temporare, cauzate de factori externi – ca de exemplu obiceiuri legate de somn (culcare și trezire la ore târzii), munca în schimburi de noapte, călătorii (diferențe de fus orar).

Se pare că, atunci când oamenii trăiesc fără niciun fel de lumină artificială, dorm de două ori în fiecare noapte. Se duc la culcare în jurul orei 8:00 p.m. până la miezul nopţii şi apoi dorm din nou de la aproape 2:00 a.m. până la răsăritul soarelui.

Articolul integral este aici

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 01/11/2022