Oamenii pot asocia colesterolul cu cu mancarurile grase, insa cea mai mare parte din aceasta substanta este facuta chiar de organism. Ficatul produce 75% din colesterolul care circula in sange. Cealalta parte provine din alimentatie. Un nivel normal de colesterol joaca un rol important in ajutorarea celulelor sa-si indeplineasca sarcinile.
Simptomele nivelui ridicat de colesterol
Un colesterol marit nu produce niciun simptom. Insa cauzeaza probleme in interiorul corpului. Odata cu trecerea timpului, prea mult colesterol duce la acumularea de placa in interiorul arterelor. Cunoscuta sub numele de arteroscleroza, aceasta afectiune reduce spatiul in care poate circula sangele si poate declansa boli cardiovasculare. Vestea buna este ca un nivel ridicat de colesterol este usor de detectat si exista multe cai de reducere a sa.
Analize pentru detectarea nivelului colesterolului
Persoanele peste 20 de ani ar trebui sa-si controleze nivelul colesterolului la odata la patru-sase ani. Acest lucru se poate realiza printr-un test de sange. Masoara diferitele forme ale colesterolului care circula in sange. Testele se fac dupa ce nu ai mancat 9-12 ore inainte de a ti se lua sange. Rezultatele arata nivelele coloesterolului „rau”, colesterolului „bun” si al trigliceridelor.
Citeste si: Colesterol mărit? Iată la ce trebuie să fii atent
Colesterolul „rau”
Majoriatea colesterolului din sange este legat de proteina numita lipoproteina cu densitate scazuta sau LDL. Acesta este cunoscut sub numele de colesterolul rau intrucat se combina cu alte substante si obtureaza arterele. O dieta bogata in grasimi saturate si grasimi trans are ca rezultat un nivel mai ridicat de LDL. Pentru cele mai multe persoane un nivel LDL sub 100 este sanatos insa bolnavii de inima au nevoie de un nivel si mai scazut.
Colesterol „bun”
Pana la o treime din colesterolul aflat in sange este legat de catre lipoproteina cu densitate ridicata sau HDL. Este numit colesterol bun intrucat ajuta la eliminarea colesterolului rau prevenind, astfel, obturarea arterelor. Cu cat este mai ridicat nivelul HDL cu atat mai bine. Oamenii cu un nivel scazut de HDL sunt predispusi la boli cardiovasculare. Consumul de grasimi sanatoase precum uleiul de masline poate ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?